sobota 20 duben 2024
Text Size

Vakuovačka potravin Sencor SVS 4010SS (test) svou práci odvede více než dobře, problémy mohou být s příslušenstvím

AKTUALIZOVÁNO (VČETNĚ DOPORUČENÝCH DÓZ), 8. 4. 2021: Vakuování potravin má zásadní výhodu ve významně prodloužené době skladování při zachování nutričních hodnot, kvalitnějším marinování typicky na gril a mimo jiné také v úspornějším a zdravějším skladování. Po dvou letech přemýšlení jsem tedy konečně neodolal a jednu vakuovačku si pořídil. Foto: autor a Sencor

AKTUALIZOVÁNO (VČETNĚ DOPORUČENÝCH DÓZ), 8. 4. 2021: Většina otázek zodpovězena (hlavně doporučené dózy) – viz závěr článku. Řezací nůž, který se mi rozpadl je zjevně takto dělán schválně. Rozděluje se totiž v okamžiku, kdy zapomenu zavřít kryt určený k přidržení role před řezáním sáčku a nechám ho tak v cestě víku vakuovačky. Tohle jsem si dříve neuvědomil. Díky odpovědím a vyřešení problému bylo tudíž změněno hodnocení.

 

Hodnocení: 85 %   

  • pro: cena/výkon, výborná výbava, kompletní dodávka (hned můžete začít zkoušet), velmi kvalitní pytlíky i role, hadička pro externí vakuování v ceně (využít můžete dózy), snadná obsluha, až na to, že se…
  • proti: …víko zaklapává poněkud obtížněji, výrobce nedodává vakuovací boxy, podprůměrná příručka, mizerně provedené obaly na originální sáčky a role

Můžete očekávat: za cenu 2.399 Kč rozměrnou vakuovačku pro až 28centimetrové sáčky (šířka) s řezacím nožem a prostorem pro uložení jedné celé role. Výbava je výtečná a možností práce je hned několik i když nakonec si asi vystačíte se dvěma hlavními režimy – svařením pytlíku a vakuováním a následným automatickým zavařením

Kompletní dodávka, včetně hadičky pro externí boxy. Ty Sencor nejen že nedodává, ale dokonce na oficiálních stránkách, či v příručce, nenajdete ani doporučené! V dodávce jsou stejné druhy sáčků (jedny by chtělo zaměnit za širší…).

 

Vakuovačku jsem nikdy neměl a zdůrazňuji to proto, že jsem se s ní nejprve musel naučit. Ta, kterou jsem si zvolil, je rozměrově větší o asi středním výkonu s maximální šířkou sáčku 28 cm (lišta pro svaření má asi 29 cm) a je to nástroj do domácnosti, nikoli profesionální. Na první přiblížení by nejspíše stačila menší, ale kamarád někde našel, že vakuováním se dá obejít hodně dlouhá doba nutná pro nakládání syrového masa před uzením, což nevím zda jste někdy dělali, ale je to i dosti pracné. Právě proto jsem se rozhodl pro rozměrové větší variantu s pytlíky o udávané šířce až 28 cm. Uvidíme, jak to bude s uzením vypadat (dám vědět na twitterové @gurmanrevue), zatím je maso naloženo a zavakuováno. Celý proces jsem vyzkoušel na obvyklých věcech, jako uložení masa do chladničky a mrazničky, marinování suché i mokré a také tzv. 20minutové (rychlé) marinování. Prostě ty základní a v domácnosti běžně potřebné funkce. Co jsem nezkoušel a zkoušet ani nebudu, je vakuovat třeba do mikrotenových sáčků, což mi přijde hodně, ale hodně ujeté. Netroufl bych si také dát problematické kuřecí maso podruhé do téhož sáčku (ostatně ani žádné jiné) a na tohle je určena dobře umytelná dóza, kterou si rozhodně pořídím (zatím se mi líbí sklo a materiál zvaný tritan).

Sencor SVS 4010SS výše uvedené zvládá a v ceně dostanete pět vakuovacích sáčků 20 x 30 cm (šv) a roli (bohužel stejně širokou) ze které vytvoříte pytlíky libovolné délky (roura, 20 x 200 cm, šd). Navíc je tu integrovaná řezačka, takže je vše snazší, trubička pro externí vakuování v dózách a boxech (zjevně všechny kompatibilní nejsou) a roli také můžete uschovat přímo ve vakuovačce.

Pojďme na to…

Pro „mokré“ marinování, jako v tomto případě, se vyplatí udělat si vlastní, delší, sáček, zaplnit ho tak z poloviny (obecně vzato se udává 75 %) a zapnout jemnější režim Moist. I v něm ale vidíte, že marináda má při vakuování tendenci odtékat ven. Bohužel jak režim Moist přesně funguje jsem nezjistil (zřejmě snížený výkon).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování – základ je plastový, vrchní strana s nerezovými vklady. Víko poměrně mohutné, při zavírání je třeba buď na krajích tlačit rovnoměrně na obě strany, nebo domáčknout jednu a pak druhou. Otevírání je na bocích. Zpracování dobré až na řezací nůž, který mi po pár použitích zůstal v ruce a nebylo jasné, jak ho sestavit. Ve výrobě jsou zjevně rezervy!
  • Funkce: základními Canister (hadičkou, externí dózy a boxy), režim Vac Seal (vakuování a následné automatické zavaření sáčku), rychlé 20minutové marinování (Marinating – vzduch je cyklicky odsáván a napouštěn) a Seal (zavaření sáčku, třeba i podruhé). Doplňkové režimy jsou: Normal a Gentle (drobivé potraviny), Dry (běžné „suché“ potraviny) a Moist (vlhké) například pro klasické marinády s olejem.
Zleva vidíte například Moist (vlhké potraviny pro klasické marinády s olejem a základní režimy Vac Seal, vakuování a následné automatické zavaření sáčku, a Seal (zavaření). Tyhle režimy asi budete potřebovat nejčastěji.

 

  • Ovládání je snadné a pochopitelné. Tlačítka se pouze zmáčknou, takže buď režim přepnete nebo spustíte proces, který se provede (LED svítí) a následně ukončí (LED zhasne). Stop můžete proces kdykoli přerušit, sáček jde zavařit klidně i dvakrát (pro jistotu). Práce je plně automatická, pytlík si však musíte odříznout ručně. Co snadné není, je zaklapnutí víka. Chce to trochu cviku a je třeba na to přijít. Příručka v PDF je hodně slabá. Nedá se v ní vyhledávat a mj. udává jedinou kompatibilní fólii (je jich víc). Alespoň vám ale vysvětlí základní režimy.
  • Kvalita vakuování: tohle si netroufám posoudit. Běžné marinování na tři, čtyři dny dopadlo skvěle, vakuování masa v nulové zóně chladničky drželo i po skoro měsíci. V každém případě není problém uříznout si delší sáček (doporučuji) a udělat místo jednoho svaru pro jistotu dva. Stačí mezi nimi nechat mezeru.
Dodávané sáčky jsou velmi kvalitní. Tloušťka svaru je 2 mm, pokud vám to nestačí, není problém si udělat svar ještě jednou.

 

Jaká je? Velmi dobrá, ale…

Pokud na Alze zabrousíte do sekce „Skladování a vakuování“ a zadáte základní parametry, jako automatický provoz a pojistka proti přehřátí dostanete výrazně méně modelů než na počátku. Pokud ještě přidáte „řezačku folií“ bude jich ještě méně, a to tu ještě není možnost rovnou použít potravinu v sáčku pro rozmrazení v mikrovlnce a vaření metodou sous-vide (potraviny připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni).

Tady vše výše uvedené je, řezací nůž integrovaný do zadní části a než se rozpadl, byla to pohoda – stačilo jednou přejet (následně jsem ho stlačil dohromady – snad vydrží…). Za nožem je ještě místo pro úschovu jedné role, což bylo v praxi šikovné (nemusíte ji hledat).

Naopak tu není nastavitelná rychlost odsávání, což mě osobně až tak nevadí i když by se to možná, pro „mokřejší“ potraviny (marinování s olejem), hodilo. Co se týče výkonu, ten se mi za provozu zdál dostatečný. Při masu ve vlhké marinádě by možná mohl být ještě nižší i když režim Moist trochu pomůže.

Role Sencor SVX 310CL pro přípravu sáčků (15 cm). Všimněte si vnitřního drážkování…

 

V ceně dostanete připravené sáčky o vnitřní šířce 15 cm (ve skutečnosti něco přes 17 cm, délka 28 cm) a podobnou roli (rouru) z níž si můžete vytvořit, prostým zavařením jedné strany, sáčky libovolné délky. Dokoupit jde ještě role SVX 320CL mající mít oficiální šířku 28 cm a je to udáváno přímo u materiálu, . V příručce se dozvíte, že jediná kompatibilní je SVX 300CL...

Skutečná šířka zavařovací lišty vakuovačky je asi 29 cm, takže nejdou použít sáčky (či role na vytvoření sáčků – rukáv) široké 30 cm, které jsou také ke koupi.

Co dodat? V praxi, pokud nebudete mít externí marinovací nádobu (není v ceně a ani se nedozvíte jakou koupit), si vystačíte se dvěma režimy – Vac Seal (vakuovat a sáček zavařit) a Seal (svar – zavařit jednu stranu sáčku, roury). Rychlé, tzv. 20minutové marinování mě nijak neuchvátilo, takže jsem ho jen vyzkoušel a zapomněl na něj. Rozdíl oproti tradičnímu několikadennímu byl víc než patrný).

Vakuovací komora. Vlevo vidíte nástavec pro připojení hadičky na vakuování boxů, před ní je doraz pro svářecí lištu umístěnou ve víku.

 

Co se týče opakovaného použití sáčků, podle příručky je výrobce nevylučuje, jen zdůrazňuje, že… „nepoužívejte sáčky opakovaně pro skladování syrového masa, syrových ryb nebo mastných potravin“ a doplňuje, že ani ty… „které byly podrobeny mikrovlnnému ohřevu nebo varu ve vodě“.

Takže nám v podstatě zbývá jen zelenina...

Vakuovačka na potraviny Sencor SVS 4010SS je určitě velmi dobrá. Bohužel příručka je natolik špatná, že vám neodpoví ani na polovinu otázek, které nejspíše budete mít a když si k tomu přičtete mizerně udělané obaly dokoupitelných fólií a sáčků a absenci informací jaké vlastně použít dózy a boxy je vidět, že Sencor má co dopracovávat. A samozřejmě by se v ceně hodila „roura“ širších rozměrů aby nalákala majitele. S ní je totiž vakuování v řadě případů (větší kousky) výrazně pohodlnější.

Kuřecí křídla klasicky marinovaná na sucho (jJen kořeněná) stačí nechat odležet přes noc. Ve vakuu je ale klidně můžete ponechat i dva, nebo tři dny.

 

Již zodpovězené otázky

Po delší době se podařilo získat reakci výrobce na některé základní otázky, jejichž odpovědi chybí jak v příručce, tak na webové stránce produktu. Takže…

  • Jaké jiné sáčky lze použít? Jsou nějaké doporučené, když neseženu originální?

Nezodpovězeno.

  • Jaké dózy (Sencor je nedodává) jsou pro vakuovačku doporučeny a jak poznám, že mají kompatibilní víčko (otvor pro odsávání)?

Leifheit Set vakuovacích dóz (3 ks, 999 Kč), Maxxo VC1800 set (3 ks, 799 Kč), Tefal XA258010 Lunch Box Vacupack (2 ks, 699 Kč)

  • Pokud je v sáčku při marinování třeba olej s kořením, vytéká v okamžiku vakuování ven i při jeho minimálním naplnění potravinou a zapnuté funkci Moist. Dělám něco špatně?

Neděláte. Když se odsává sáček v němž je olej (marináda), má podtlak tendenci vytlačovat ho ven, což je přirozená součást procesu. Bude to asi i otázka toho, kolik oleje v sáčku je a jak bude rozměrný.

 

Obalový amatérismus Sencoru, a to jsme ještě u „lepšího“ obalu fólií, protože u SVX 300CL (viz níže) není na přední straně uveden dokonce ani rozměr!!! Mimochodem vsadili byste, při dané ceně, v obchodě na to, že uvnitř je skutečně trojice rolí na sáčky, jak naznačuje ilustrační snímek, a nikoli jen jedna? Já rozhodně nikoli!

 

Tabulka vlastností

 

Vakuovačka uvnitř. Ve směru odzadu: místo pro uložení jedné role a řezačka (vpravo držák nože). Vpředu uzavřená (po zaklapnutí víka) vakuovací komora. Pokud necháte odklopenou lištu s řezacím nožem (musíte ji nadzvednout, abyste pod ni zasunuli sáček) a pokusíte se celou vakuovačku zavřít, nůž se rozpadne a musíte ho znovu sestavit. Jde zjevně o ochranu před uražením lišty.

 

Luxusní zeleninka…

 

Role pro sáčky Sencor SVX 300CL. Jak vidíte, ani zde se výrobce neobtěžuje uvést počet rolí v krabici a dokonce ani rozměry sáčku!

 

Číst 1845 krát Naposledy změněno neděle, 11 duben 2021 15:20

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohous Herwig pátek, 02 duben 2021 09:21 napsal(a) Bohous Herwig

    Bohužel zatím nikoli. Odpověď slibil Fast tento týden, ale jak vidíte...

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Honza Kratina čtvrtek, 25 březen 2021 07:25 napsal(a) Honza Kratina

    Zdravim. Povedlo se vam zjistit jake dozy dokoupit?
    Mam ji ale na Alze nic nevedi

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.