úterý 19 březen 2024
Text Size

Sony XR-55A90J (test): televizory Sony končí s čistým Androidem. Nastupuje podivnost jménem Google TV

Převratná změna a také, podle mého, konec televizorů Sony jak jsme je znali. Zapomeňte na Android TV, tady přecházíte na Google TV. Návrh televizoru s obrazovkou OLED sice stojí za starou belu (klasická tenoulinká koncepce s hrbem), ale zvuk i obraz byly výtečné. Co je to ale platné, když… Foto: autor a Sony

 

Hodnocení: 80 %  

  • pro: skvělý obraz, skvělé resamplování, parádní zvuk i z docela prostého zdroje (velmi často!), u Android TV výborné ovládání (pokud nenainstalujete Google TV), upravitelná tzv. Rychlá nastavení, dálkový ovladač má vynikající rozložení, excelentní třídění kanálů (součást instalace)
  • proti: nespolehlivý šetřič obrazovky Google TV všude kde se podíváte (nedá se odstranit), v Google TV neupravitelná domovská nabídka (zcela nahradí „Plochu Android TV 10“) a problémy s instalací dalších aplikací, pouze Wi-Fi 5, design (kam se hrabe na Sony KD-55AF9), komplikovaná instalace TV nemluvě o tom, že při ní opět musíte zadat rodičovský PIN

Můžete očekávat: televizor ne-televizor. Buď kývnete na instalaci Google TV, pak se vám ale budou hodně špatně přidávat nové aplikace (ty zavedené budete moci využít – ovšem bez českých), nebo nekývnete a budete mít – v podstatě – „hloupou telku“ ovšem s impozantním obrazem a zvukem! Nic mezi tím bohužel neexistuje nebo jsem na to prostě nepřišel. Zapomeňte na to co víte o Android TV a jeho ovládání. Tady jste jinde! Škoda, přeškoda! Obraz i zvuk jsou impozantní

Elegantní návrh, ale také zcela klasický na který se skoro bojíte sáhnout. Kam se vytratila skvělá (smělá) koncepce Sony KD-55AF9 (externí odkaz)?

 

Televizor s obrazovkou OLED a operačním systémem Android TV 10.0. Ten ale vidíte jen když ho nainstalujete jako běžnou „hloupou televizi“. Jinak ho zcela překryje prostředí Google TV (co je to).

A ta vás vybízí k instalaci všude možně, takže se jí nakonec nejspíše nevyhnete. V režimu „běžné TV“, jak jí Sony říká, totiž nenainstalujete žádné aplikace, včetně těch lokálních, protože nemáte přístup na tržiště Google Store. To bylo sice obtížně dosažitelné i v režimu Google TV, ale tady už alespoň máte vybrané aplikace k dispozici, byť nikoli české, resp. nejpopulárnější.

Do televizoru je zabudován skvěle fungující, tzv. kognitivní procesor (více zde, externí odkaz), zvuk obstarává přímo povrch obrazovky (technologie Acoustic Surface Audio+) a čtyři reproduktory zabudované za ní (2x výšky a středy, 2x basy). Sony se chlubí automatickou zvukovou kalibrací podle místnosti, obrazové nastavení přímo na tlačítko k mání nebylo, ale jak to vypadalo, zařizoval si přijímač v tomto ohledu vše sám. Fungovalo to….

Android TV 10 než ho zcela překryje nadstavba Google TV…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování – koncepce i design klasický à la 99 % OLED. Základem je tenoulinký panel opatřený na zadní straně „hrbem“ s elektronikou, rozhraními, atd. Zpracování výborné, nožičky kovové, šroubovací a nastavitelné do dvou výšek (viz foto v úvodu – horní zcela dole, spodní nadzvednuté se doplňkovou zvukovou lištou).
  • Tunery, třídění kanálů a EPG: kompletní osazení tunerů ve zdvojené podobě (klasický PiP, obraz v obraze, není podporován), při ladění jde přímo zvolit i satelitní Skylink CZ/SK. Třídění naladěných kanálů součást instalace, stanice lze přesouvat hromadně (výběr i na přeskáčku). EPG s obrazem i zvukem. Zvuk při vstupu a odchodu zpravidla nevypadával.
  • Ovládání: jedno menu nastavení (televizor i Android TV/Google TV) bez možnosti kolování v jakýchkoli nabídkách či seznamech. Částečně upravitelné prostředí domovské nabídky (pouze Android TV, Google TV nikoli), možnost přidat stanici mezi oblíbené položky. Dálkový ovladač s výborným rozložením. Celkově ovládání opět odlišné od modelů předchozích let (minimálně loňského).
Práce s naladěnými kanály.
  • Obraz a zvuk: oboje excelentní, dodávat nic jiného smysl nemá. S koupí televizoru získáte dočasný přístup do videotéky Sony Bravia Core (více zde) se streamováním až 80 Mb/s! Chování stejné u prakticky libovolného obrazového a audio vstupu (prakticky nezkoušeny domácí IPTV/VoD).
  • Čistění a spořič obrazovky OLED: automatický šetřič obrazovky obstarává asi pouze o. s. Android TV, resp. Google TV, a je poměrně nespolehlivý (jede možná na 80 %); např. v menu nastavení vůbec nechodil. Manuální údržbu obrazovky OLED najdete v menu nastavení v části „Odborná nastavení panelu“. Jsou tu dvě volby: posun pixelů a manuální čistění kvůli omezení ulpívání obrazu (doporučeno Sony spustit jednou za rok).
  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky a HbbTV: lokální aplikace nebyly k nalezení (výjimkou bylo HBO GO, ale dalo to spoustu práce – nic pro běžného uživatele). Zcela chybí klasický přístup na Google Store, vyhledávání aplikací má prý probíhat přímo, což buď nefungovalo, nebo populární české aplikace chyběly (mj. Skylink Live TV, Sledování.TV a Lepší.TV). Z už zavedených zkoušeno pouze Youtube (žádná lokální tu nebyla) a videotéka Bravia Core (více samostatné povídání).
Sony je především o Google TV a připravených, už zabudovaných, aplikacích. V době testu buď velmi špatně fungovalo tržiště aplikací (několik dnů), nebo například Skylink Live TV a Lepší.TV nebyly k dispozici. Nakonec jsem uspěl jen s HBO GO, a to byla zjevně náhoda. Pro českého zákazníka tristní!

 

Doporučit ho mohu jen těm, kteří vysloveně chtějí „americkou“ Google TV

Slova v titulku berte s rezervou, nebo klidně ne! Operační systém Android TV tu pořád je, jen ho překryla „americká“ Google TV (co je to) s trochu odlišným uživatelským prostředím (vodorovné pruhy nechybí) a hlavně výrazně horším ovládáním. Už v instalaci je dotaz, zda chcete přijímač instalovat jako Google TV nebo běžnou TV.

Proč?

Pokud kývnete na to druhé, nepřipojíte se k tržišti aplikací Googlu a nenainstalujete žádnou z nich (klasicky). A že je tu Android TV? To nikoho u Sony zjevně nezajímá, protože značka vsadila na stále nedodělanou nadstavbu Google TV (to byla uvedena tuším před deseti lety…).

Tržiště aplikací Store/Play bylo k dispozici teprve po instalaci Google TV (žádosti o instalaci se na vás valí odevšad), ale ve zvláštní podobě. Klasická aplikace pro vstup tu chybí, a to co potřebujete, by se mělo objevit při běžném vyhledávání na což ale nejste nijak upozorněni, takže je v tom zmatek. Navíc v praxi to příliš nefungovalo (neustále se ukazovaly výsledky z Youtube) anebo aplikace známé z Android TV 9 chyběly. Bez nich je televizor pro našeho zákazníka v podstatě na nic.

Pokud tedy nechce externí set-top box…

Google TV je tedy jiná televize v televizoru, jakýsi zastřešující rozcestník nebo chcete-li jiný přístup k nejrůznějším způsobům sledování multimédií v tom nejširším slova smyslu, včetně placených služeb Googlu o čemž to asi bude nejvíce. U tohoto televizoru představovala instalaci v instalaci a Google toho zjevně stále nemá dost. Otravnost operačního systému Android TV skoro řádově vzrostla a přesně tohle žene diváky do náruče jiných platforem. Dnes už pomalu přestává být důležité jakou má televizor značku, ale jde o to, jaký operační systém používá.

Ještě jednou zdůrazňuji: pokud se ke Google TV nepřihlásíte, nemůžete na tržišti aplikací Google Store/Play. Google a Sony nejen že mohou řadu potenciálních zájemců o televizor vytočit doběla, ale svým způsobem je to i takový malý marketingový podvůdek. Mimochodem napadá vás proč vůbec Sony vznáší dotaz na instalaci Google TV? Proč ji rovnou nezavede?

Jsem přesvědčen, že něco zachrání jedinečný obraz a zvuk, protože tohle je jeden z nejlépe ukazujících a hrajících televizorů na trhu. Jistě se najdou zákazníci, kteří k televizoru prostě připojí set-top box a divit se jim určitě nebudu. Podle mě ale Sony s tímhle přístupem dlouho nepřežije. Jinak televizor fungoval většinou spolehlivě. Restartoval se samovolně dvakrát – jednou v multimediálním přehrávači pod Android TV 10 (zabudovaná aplikace), po druhé natvrdo spadl už v Google TV.

Jak se zdá, „zápas o televizory Sony“ vrcholí a nemyslete si, že vás tohle čeká jenom zde. Pochybuji, že by nenásledovalo TP Vision (Philips) či třeba TCL. Ostatně naposledy jmenovaná společnost televizory s Google TV oznámila včera.

Jak se mi to nyní jeví, značka, která kývla na Google Android TV si asi pěkně naběhla! Android berou pomalu všichni jako jakousi obecnou technologii, možná už skoro jako Linux (ti znalejší). Ale Google TV vedle jména výrobce televizoru?

No potěš!

 

V Google TV máte k dispozici i vstup do televizního tuneru (ikona) a je tu i vodorovná lišta s naladěnými kanály. Ta byla zcela naspodu seznamu. Přesunout nešla, jako ostatní ani žádná jiná.

 

Tabulka vlastností

Číst 2143 krát Naposledy změněno středa, 14 duben 2021 08:29

1 komentář

  • Odkaz Komentáře bh čtvrtek, 25 listopad 2021 11:12 napsal(a) bh

    Máme Sony X85J s Google TV. Předtím jsem TV s androidem neměl, tak nemohu porovnat. Na Google TV si nemůžu v zásadě stežovat. Má svoje mouchy, chvilku jsem si zvykal, ale nic není ideální. Po cca měsíci nepozoruju, že by něco drhlo, žádný restart nebo vytuhnutí, nainstaloval jsem si tam VLC a Kodi, takže i přehrávání filmů z USB funguje bez problémů.

    Takže pro mně není Google V důvodem SOny zavrhnout, podstatná je obrazová kvalita a tu mají podle všech recenzí a diskuzí uživatelů A80J/A90J výbornou.

    Samozřejmě pokud někdo používá streamovací služby/IP TV, může mít jiné zkušenosti.

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.