čtvrtek 25 duben 2024
Text Size

DVB-T2 set-top box Tesla HYbbRID TV T200 (test): robustní a s funkčním HbbTV, ale bez multimédií

Momentálně jediný přijímač značky s „červeným tlačítkem“. To je zde ve verzi 1.5, nikoli tedy v nejmodernější verzi 2. Tohle v Česku nevadí, protože jiné aplikace HbbTV se tu momentálně neprovozují a jak to tak vypadá, ještě nějaký čas ani provozovat nebudou. Foto: autor a Inter-sat

Hodnocení: 80 %

  • pro: kvalitní obraz i zvuk, funkční HbbTV, robustní návrh, velmi rychlé EPG, možnost úplného vypnutí, výborné rozložení tlačítek dálkového ovladače, otevřené nahrávání, ale…
  • proti: …z nahrávky nepoznáte o jaký jde pořad a v které době, špatně umístěné rozhraní USB a pouze jedno, bez přehrávání multimédií

Můžete očekávat: kvalitní a výborně hrající set-top box za provozu stabilní a zároveň i velmi svižný i když HbbTV někdy vyžaduje trochu trpělivosti. Potěší i kolébkovým vypínačem pro úplné oddělení od 230 V a dálkovým ovladačem s výtečným rozložením a dobře viditelnými znaky. Jinak v rámci současných možností, slušně odvedená práce nicméně nesmíte potřebovat přehrávání multimédií, které by snad mělo být k dispozici v budoucnu. Aplikace, včetně Youtube, se ale nechystají. Nepočítejte také s přílišnou vhodností pro nahrávání, ze záznamu nepoznáte ani den jeho vytvoření. Nahrávky jsou už ale otevřené…

 

Článek přes dva měsíce čekal na novou verzi firmwaru, kterou měla Tesla původně vydat do měsíce. Jak vypadal stav s minulou verzí jste si mohli přečíst v březnu v recenzi na Televizním webu – „Set-top box Tesla HYbbRID TV T200 zvládá současné HbbTV překvapivě slušně“.

Nyní se podívejme na test s novou verzí firmwaru platnou od 28. 4. 2021. Oficiální změny jsou následující:

  • podpora Wi-Fi adaptéru (Zircon WA 160, nebo podobné čipové sady)
  • možnost aktualizace firmwaru přes internet
  • nové nahrávky jsou nyní přehratelné v počítači i v jiném set-top boxu tohoto typu (dříve vytvořené záznamy se starším verzí firmwaru, přehrát nelze)
  • HDCP je ve výchozím stavu vypnuto
  • z EPG je možné zadat časovač pro sledování pořadu,
  • zvětšená velikost fontu v EPG a v menu a grafická vylepšení.

Většina změn byla vyzkoušena a zahrnuta do článku (stručně řečeno… „sedí“). Některé, typicky práce s Wi-Fi adaptérem, ověřeny být nemohly.

Pro vaši představu: souhrn vlastností aktuálně nabízených set-top boxů Tesla pro české DVB-T2.

 

HYbbRID TV T200 (1.990 Kč) klasicky pracuje s rozlišením Full HD a kodekem H.265/HEVC. Na stránkách společnosti Inter-sat (externí odkaz, nové okno), která set-top zapůjčila byl ještě uveden H.264, který využívá například Rakousko. Další důležitou věcí je podpora tzv. společného ovládání HDMI (CEC), která tu je v základní podobě, tj. zapnuto/vypnuto (s televizorem Panasonic VT20 nepracovala, ale to je vždy individuální), a najdete tu i neobvyklý výstup digitálního audia v optické podobě; většinou bývá použit koaxiální. A protože společnost CRA už ukončila svou certifikaci „DVB-T2 ověřeno“, na rozdíl od ostatních set-top boxů značky, tento certifikován není.

I přes připojení k síti sítí, přijímač nenabízí žádné aplikace a ani přístup k médiím na domácí LAN. Ostatně nenabízí ani multimédia přes USB (podle výrobce se na nich pracuje, takže možná v další verzi firmwaru), které se tak používá pouze pro nahrávání (box si musí sám médium naformátovat) a využívá se i pro Wi-Fi adaptér (počítejte ale s tím, že je tu pouze jedno). Lokalizace do češtiny tu je a najdete ji třeba v menu a v EPG.

V ceně dostanete i dvojici kabelů – HDMI a A/V cinch, dokoupit jde i USB adaptér pro Wi-Fi, který už je v současné verzi firmwaru podporován. Na vyzkoušení ale dispozici nebyl, takže jsem vyzkoušel – úspěšně – napojení boxu na výtečný Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test zde) tím způsobem, že jsem novou jednotku bezdrátově přes Wi-Fi napojil na router a s Teslou ji spojil ethernetovým kabelem. Výborné řešení pro ty, kteří nemají přiveden ethernet k televizoru a mohu jen doporučit (levné a funkční)!

„Červené tlačítko“ je na ovladači vysloveně po ruce stejně, jako například EPG. Ovladač je vůbec výborně navržený!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování – plastový přijímač s kovovou spodní stranou a externím napájecím zdrojem. Odvětrávání je skoro po všech stranách, na horní ale většinou jen pro ozdobu. Příliš se ale nehřál ani po šesti, sedmi hodinách provozu. Na čelní straně je jediné tlačítko pro zapnutí a vypnutí, resp. uvedení do pohotovostního režimu (na zadní straně je síťový vypínač), vše ostatní obstarává dálkový ovladač. Zpracování bylo velmi dobré, problém ale může představovat umístění rozhraní USB, které je pod RJ-45. Flash paměť se tak velmi špatně zasouvá i vysouvá a nejlépe to jde s vytaženým ethernetovým konektorem.
  • Tunery: instalace je zvláštní a je třeba být při ní pozorní. Ladění se nedělá běžným způsobem, ale nejprve je zapotřebí vybrat frekvence (jdou naštěstí rychle zvolit všechny…). Následně se vytvoří dva seznamy – jeden pro televizní stanice a druhý pro rozhlasové. Přepínání obstará buď tlačítko nebo šipka vlevo v seznamu stanic, který se vyvolává přes OK. Třídění kanálů provedete v menu nastavení přes tzv. oblíbené položky. Nejprve však musíte ručně vybrat každou stanici, kterou v nich chcete mít, takže je to časově náročnější. Pak už jen přesunete stanici na novou pozici šipkami a OK. Jednu po druhé...
Programová nabídka je sice jednoduchá, ale také velmi rychle nabíhá a je bez zvukové prodlevy! Nově se z ní dá zadat i nahrávání (s úpravou času) a také připomenutí pořadu na jiném kanále.

 

  • Ovládání – poměrně kompaktní dálkový ovladač má dobře čitelné znaky a výtečné rozložení. EPG (Guide) je po ruce stejně, jako barevná tlačítka nebo Menu. Ve výběru správně polohy v ruce vám napomůže vybrání na zadní straně. Menu nastavení, stejně jako například EPG, má s novou verzí firmwaru zvětšené znaky a čitelnost se výrazně zlepšila.
  • EPG, nahrávání: programová nabídka je rychlá a jednoduchá, zvuk se nepřeruší ani při vstupu, ani při odchodu. Pořady se vypisují vždy pro jednu stanici, jiný režim tu není. Přepínání na další den je snadné. Nahrávání je už nyní otevřené, box si však musí sám naformátovat médium na FAT32. Záznam pořadu je umístěn do samostatného adresáře pojmenovaného například „60914a84-014a-8997-0fe0-42-1d“, takže nevidíte ani datum, ani kanál, ani čas. Vedle pomocných souborů je tu i nahrávka pojmenovaná „Recording.trp“ (HEVC, MPEG-TS), která následně šla bez problémů přehrát v počítači.
Ze seznamu TV kanálů se šipkou vlevo můžete dostat do seznamu rozhlasových stanic a do seznamu oblíbených kanálů.

 

  • HbbTV – na kanálech ČT a Novy pracovalo, ve srovnání s výkonným televizorem, pomaleji, ale stále ještě v rozumných mezích, což platilo zejména u ČT (s Novou to někdy bylo náročnější). V případě FTV Prima bylo rovněž použitelné. Posuďte sami: spuštění samotného HbbTV: 5-10 s; spuštění hlavní aplikace iPrima – 45 s; spuštění jednoduché aplikace Letáky: 10 s; spuštění TV programu: 35 s; spuštění konkrétního videa: 20-30 s. Všechny časy jsou přibližné, test probíhal mezi 4:00 a 5:00 hod. ranní. V průběhu testu bylo vidět, že s častějším používáním HbbTV zrychluje (jak přístroj využívá prvků v paměti) a někdy se samotné HbbTV spustilo do 10 s. Výše uvedené časy lze tak nejspíše brát jako maximální.
  • Obraz a zvuk – audio bylo na běžném výstupu přes HDMI, alespoň ve spojení se špičkovým plazmovým televizorem Panasonic VT20, podáváno výrazně a s jasnými dialogy a také s dosti vysokou výkonnostní rezervou, což se tak často nevidí (v podstatě stačilo jet na 50, 60 % pro ozvučení asi 30 metrové místnosti). Obrazově taktéž nelze mít námitek a jde o solidní standard.
Rozhraní jsou výhradně na zadní straně. Druhé USB by se ovšem hodilo…

 

Jaký je? Dobře navržený a poslední aktualizace výrazně pomohla

Pokud chcete HbbTV, nebo nějaké archivy pořadů z ČT, Novy a Primy, moc možností dnes nemáte. Cena 1.990 Kč se sice může zdát vysoká, ale řešení je samozřejmě výrazně levnější než nový televizor nemluvě o tom, že u set-top boxů s Androidem HbbTV vůbec není a aplikace televizí, jako například ČT iVysílání, zde často nepracují.

Tesla v tomto ohledu přístup k HbbTV řeší slušně a bylo jasně vidět, že hardware je výkonný a na tuhle práci v současnosti má. Někdy samozřejmě musíte mít trpělivost, ale to u levných televizorů poslední dobou také a někdy dosti velkou! Aplikace HbbTV totiž jsou, obecně vzato, čím dál tím složitější a na běh náročnější. To je prostý fakt a dokud se nepřejde na HbbTV 2.0, nic se s tím udělat nedá. A to ještě bude pár let trvat.

Set-top box Tesla HYbbRID TV T200 sice dvojku nenabídne, ale na současných aplikacích 1.5 svou práci odvede, a to (většinou) i u nejproblémovějšího dítěte, FTV Prima. A někdy lépe, než levný televizor.

Přijímači uteklo ocenění „digirevue doporučuje“ o fous. Pokud by měl lépe vyřešenu práci s nahrávkami, bylo by to na 85 %. Stávající řešení je tak jen na vysloveně občasné nahrávání.

Tabulka vlastností

 

Dálkový ovladač je výborný i když v horizontálním směru tu a tam zlobil a bylo třeba tlačítko zmáčknout dvakrát.
Číst 4570 krát Naposledy změněno pátek, 14 květen 2021 10:03

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohous Herwig sobota, 15 květen 2021 13:57 napsal(a) Bohous Herwig

    Je mi líto ale bohužel nemám. Tesla se rozhodla, podle toho co vím, dát přednost jiným funkcím. Možná je zavedení přehrávání multimédií náročnější.
    Opravdu netuším.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře pepa dvorak sobota, 15 květen 2021 13:56 napsal(a) pepa dvorak

    Díky za recenzi. Nemáte více informací o multimédiích?

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.