čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Mobil Motorola Moto G 5G plus (test): výkonný, s výtečnou výdrží a za dobrou cenu

V typické střední třídě se tenhle mobil rozhodně neztratí a mít ho můžete i s omezenější pamětí za nějakých sedm tisíc. Na 5G jsem ho příliš neprojel (u 4G/LTE výrazně víc), ale to je dnes poněkud komplikovanější nejen u nás v „Kotěhulkách“. Jsme zkrátka na dalším technologickém zlomu, takže musíme vydržet a při pojíždění po Praze toho moc nenaděláte. I když… Foto: autor a Motorola

Hodnocení: 90 % (s Android 11) 

  • pro: parádní poměr cena/výkon, výkonný hardware, výborná výbava, včetně příjmu 5G, výborná výdrž i při zapnutých mobilních datech, kvalitní LCD displej, standardní konektor na sluchátka, celkově slušný návrh s nepřekážejícími tlačítky na boku, sladěný hardware a software (nový Android 11)
  • proti: chybí bezdrátové dobíjení, nelze nastavit pořadí ovládacích tlačítek na displeji a přeprogramovat tzv. Google Key, vymazání všech aplikací z paměti špatně umístěno, chybí standardní zrcadlení obrazovky (jde pouze přes některé aplikace)

Můžete očekávat: slušně odvedenou práci od tradiční značky, která je v současné době pod Lenovem. Pokud potřebujete telefon s dlouhou výdrží i na 4G (5G nemohu posoudit), robustní konstrukcí či mobil dobře padnoucí do typické mužské ruky (šířka 74 mm je v pohodě i s dodávaným měkkým pouzdrem), tady budete doma. Vše koření výkonný hardware a dobrý LCD displej. Škoda absence bezdrátového napájení a hodilo by se také nějaké to krytí IPX.

Na spodní straně jsou klasický výstup na sluchátka, rozhraní USB-C a jediný reproduktor.

 

Mobil se pyšní procesorem Qualcomm Snapdragon 765 optimalizovaným pro datovou síť 5G a 6 GB paměti RAM, což za 8.900 Kč není právě málo. Navíc je zabudován LCD displej s úhlopříčkou 17 cm (6,7") s obnovovací frekvencí buď 60 nebo 90 Hz. Tím ještě důležitějším je však akumulátor s kapacitou 5.000 mAh s dobíjením až 20 W a i když se nenabízí dobíjení bezdrátové, udávaná je výdrž až 2 dny při provozu s 5G nebo tři dny pro 4G/LTE. Ověřit to ale v prvním případě moc nešlo. Za 5G jsem musel vyjet, protože u mně doma jsou potíže i se 4G od O2. „Kotěhulky, jsou holt Kotěhulky :).“

Motorola Moto G 5G plus, nebo také Motorola XT2075-3, dorazila s „nízkým“ Androidem, takže aktualizace na poslední verzi 11, která je k dispozici od dubna, zabrala nějakou tu hodinku a čtyři nebo pět postupných stahování balíčků a následných restartů. Součástí aktualizace je také podpora sítí 5G u Vodafone a O2 (zde se momentálně hlásí jako 4G+).

Do toho všeho se vám nabízí „chytrá aktualizace“ (moc chytrá není, když si to neumí udělat najednou), neustále opakovaný dotaz na to, zda chcete stahovat pouze přes Wi-Fi nebo i přes mobilní data, zkrátka než tenhle telefon uvedete do chodu, strávíte s ním řádově více času než s většinou ostatních. Mimochodem proč se nabízí převedení dat ze starého mobilu ještě před tím, než jsou dokončeny všechny aktualizace?

Pár chytrých věcí tu ale je. Když mobil vezmete do ruky, zobrazí datum a čas. Když se vám pak na pozadí stahuje aktualizace objeví se na displeji (na jaké verzi firmwaru nedokážu říct, bylo jich tolik…) ikona, které když se dotknete uvidíte, v jaké fázi jste. Příjemná pro řadu majitelů může být i nastavitelná postranní lišta, která se ukáže po dvojím poklepání na tlačítko zapnutí vypnutí. Teď jen to vše nějak skloubit s tím, jak telefon berete do ruky a také kterou ho berete. Tohle bude vysoce individuální, ale je to tu a máte i možnost si to vypnout. To platí i o gestech, ale ty dají chvíli poletování po menu, protože ne vše je tam, kde to mají jiní, nebo spíše naprostá většina. Jako třeba změna ovládacího stylu z gest na klasická „androidí“ tlačítka (menu Systém…) jejichž pořadí ovšem nejde ovlivnit. Zapnout si (hluboko v menu) můžete i probuzení mobilu klepnutím. Nikoli obvyklým dvojím, ale jedním…

Modul s foťákem na zadní straně sice lehce vystupuje, ale v ceně dostanete měkké silikonové pouzdro, které zadní stranu vyrovná. A to je samozřejmě výborné!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední výborné, baterie uživatelsky nevýměnná. Koncepce a design klasické, vlevo speciální tlačítko Googlu a vozík buď pro 2x SIM nebo 1x SIM plus paměťovou kartu MicroSD (v mém případě SIM O2 s 5G); popis na oficiální stránce chybný, takováto byla konfigurace zapůjčeného mobilu. Telefon se výborně drží v ruce, výtečně vyřešené zapuštěné tlačítko zapnutí/vypnutí kombinované se čtečkou otisku prstu. Zapnutí buď přímo dotykem, nebo přes tlačítko pohotovostního režimu a PIN (lze nastavit). Fyzická tlačítka jsou umístěna vysoko, takže nepřekážejí.
  • Displej podporuje automatickou regulaci jasu (nastavení pouze v menu), čitelnost na přímém slunci byla velmi dobrá. Využívání displeje lze vzhledem k výřezu fotoaparátů omezit i pro jednotlivé aplikace, obnovovací frekvence buď automatická nebo manuální s volbou 60 a 90 Hz (standardně automatický režim).
Práce se zvukem a výběr základního ovládání mobilu – gesta (nastaveno po instalaci) nebo tlačítka.

 

  • Ovládání – po prvním spuštění pouze gesty, nastavit si následně v menu můžete i řízení třemi tradičními tlačítky, chybí ale možnost prohodit je podle svého. Vnější tlačítka jsou čtyři: dvě pro řízení hlasitosti, jedno pro zapnutí a vypnutí (a vyvoláním nastavitelné rychlé lišty s příkazy). Čtvrtým je na levém boku umístěný tzv. Google Key (přeprogramovat se nedá). K dispozici řada gest například pro spuštění fotoaparátu či režim Nerušit, je tu i možnost zapnout mobil jedním dotykem (standardně vypnuto). V seznamu naposledy spuštěných aplikací je vymazání všech aplikací umístěno až zcela vlevo, což může být problém. Na spodu je místo toho snímek obrazovky (?!).
  • Akumulátor a dobíjení: bezdrátové dobíjení tu není, rychlodobíjení přes kabel ano a udáváno je až 20 W; mobil mu říká „Turbo Power“. Nápis se objevil jak s dodanou dobíječkou tak s výbornou Sencor SCH 660 (recenze) s USB PD. Originální dobíječka mobil naplnila (jas 50 %, zapnuté Wi-Fi) za asi 150 min., výdrž byla, při provozu na neustále zapnutém 4G/LTE asi 2,5 dne.
Základní nastavení pro foto a video, možnosti úprav.

 

  • Fotoaparát má udáváno 48 Mpix, ve skutečnosti je to 12 Mpix. V základu je nastaven režim 4:3 (nejlépe využije snímač), rozlišení 4.000 x 3.000 bodů. Režim 16:9 (9 Mpix) už omezí scénu a dá 4.000 x 2.250 bodů to vše pouze v JPG (RAW sice bylo v nápovědě, přepnutí jsem ale nenašel). Zvuk závěrky lze vypnout, dále je tu mj. možnost vodoznaku, mřížky, automatické vyfocení při úsměvu a zapnutí polohy. Několik gest, jako selfíe prstem. Bez optické stabilizace (elektronická). Video má rozlišení až 4K (3.8040 x 2.160 bodů), uložení standardně v H.264/AVC (lze i H.265/HEVC). Video při rozlišení Full HD (1.920 x 1.080 bodů) může mít až 60 sn./s.
  • Aplikační kompatibilita bezproblémová, alespoň v rámci zkoušených IPTV/VoD, jako jsou ČT iVysílání, HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV a SledováníTV. Zkoušeno jak na Wi-Fi a 4G, tak velmi krátce i na 5G.
  • Obraz a zvuk: Displej je na obyčejné LCD výborný, venku pochopitelně na slunci či při vyšší světelné úrovni vadne a bylo třeba ho vytáčet na maximum. Úroveň fotografií i videa odpovídala ceně, včetně automatického přeostřování ve videu. V interiéru foto i video o něco horší než venku, stále ale – v rámci ceny – v dobrém průměru.
U Motorola Moto G 5G plus se SIM od O2 bylo hned po instalaci, jako „Preferovaný typ sítě“, nastaveno 5G a i když se to pregnantně neříká, myslí se tím 5G, včetně nižších druhů datových sítí, tedy i 4G/LTE. Vpravo vidíte provoz SledováníTV přes mobilní data, resp. úvodní upozornění.

 

Jak na 5G, aneb Jak se chovají mobilní data a aplikace VoD/IPTV?

Telefon jsem dostal zapůjčen s kartou O2 a tato značka má v Praze, což je pro mě nejbližší lokalita s 5G, pokryto asi… „15 % populace“ (zdroj: webové stránky O2). Abyste 5G využili potřebujete tři věci: kompatibilní mobilní telefon, SIM kartu s tarifem 5G a musíte být pochopitelně také „na signálu“. Jinak mobil jede ve 4G, tedy pokud je k dispozici.

Motorolu jsem si půjčoval především za účelem alespoň krátkého vyzkoušení sítě 5G, nakonec je sice výsledkem spíše recenze mobilu, protože dosah 5G je zatím velmi omezen a u mě doma mám problémy i se 4G od O2. Nicméně jsem alespoň krátce vyzkoušel práci některých aplikací IPTV/VoD a v případě 4G/LTE i déle i když to někdy bylo trochu přerušované.

Volbu pro využívání mobilní sítě, což se týká i 5G, musíte u aplikací často přímo povolit v menu a výborně to má uděláno HBO a také iVysílání ČT, kde můžete nastavit i kvalitu. Naopak vůbec to neřeší například Lepší.TV. SledováníTV to zase udělalo tak, že má v základu zatrženo „Upozorňovat na mobilní data“, což je jistě správná cesta, zvolit ale také můžete přehrávání pouze přes Wi-Fi. I to je dnes velmi rozumné!

V případě 5G, které jsem zkoušel něco přes hodinku pro několik služeb IPTV/VoD, dále pro běžné brouzdání po webových stránkách a také instalaci aplikací na několika místech Prahy, včetně přímo u sídla O2, není moc co dodat. Symbol „5G“ s mi nikdy na displeji neobjevil a všude se ukazovalo pouze „4G+“ i když trochu zmatená zákaznická linka na jednu stranu tvrdila, že to je „jejich nejrychlejší internet“ a na druhou, že by se 5G určitě mělo objevovat. Známý, který má také 5G mobil a je u O2 tvrdil, že 5G na displeji svého Samsungu nikdy neviděl a vždy jen 4G+. V tomto ohledu se mi informace nepodařilo zcela potvrdit. Ať už to bylo cokoli (nejspíše opravdu 5G…), fungovalo to bleskurychle i když nevím, zda jsem měl kliku nebo to prostě tak jede. Vždy je otázkou i to, jak stabilní je pokrytí dané lokality. To ale posoudíte jen když v ní žijete.

Provoz přes mobilní data označená u O2 jako 4G+, což vidíte nahoře. Vpravo u Skylink Live TV vidíte i průměrné nároky na spotřebu mobilních dat při nastavení té které kvality. Standardně byla vybrána ta nejvyšší.

 

Jaký je? Velmi dobrý a trochu jiný…

Hned po prvním zapnutí vás mobil oslní spoustou hlášení, zvuků a nabídek. A také ukázkou gest přes která ho můžete ovládat, protože tady se nejede přes tři obvyklá tlačítka Androidu, nýbrž přes nejrůznější gesta (zkoušeno na Android 11). Možná vám z toho všeho půjde hlava kolem stejně, jako mě. Ale „šprajcnul“ sem se a dva dny to zkusil. Ne, že by to bylo ideální (pro mě), takže zpátky na stromy a do menu nastavení, sjet na Systém a Gesta a najít položku Systémová navigace.

Ikony rychlých voleb viditelné po stažení roletky obsahují v základu jen část obvyklé sady a chybí tu především poloha, někdo bude možná postrádat i NFC. Nápravu učiníte přes nenápadnou ikonu tužky v levém spodním rohu. Na nenápadnost si tu musíte zvyknout, protože na ni narazíte i jinde.

Chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu přes Wi-Fi Miracast a telefon to zvládá pouze prostřednictvím některých aplikací podporujících Google Chromecast. Omezeni budete i u USB OTG. Pokud totiž médium není FAT32 (je prý možné používat i exFAT) a je NTFS, bude telefon vyžadovat jeho formátování. Bohužel nic přitom neoznámí.

Odemknutí přes čtečku otisku prstu bylo v mém případě spolehlivější než u obdobných jiných řešení, čtečka přímo na displeji by asi byla lepší, ale důvod ke stížnostem jsem tu skutečně neměl, což mě překvapilo.

Někdo si také stěžuje na umístění hardwarových tlačítek (já jsem byl nadmíru spokojen – nepřekáží), jiný na nepříliš funkční čtečku otisků (u mě bez problémů) a další na „nepěkné průstřely displeje“, rozumějte na umístění čoček předního foťáků (mě nevadí). Mimochodem mě se ještě moc líbil dodaný měkký silikonovým kryt, resp. jeho vyladění s designem zadní strany. Jakmile do něj mobil navlečete uvidíte, že zadní strana je v rovině, takže „nekulhá“, jak jsme poměrně často svědky i u mnohem dražších telefonů.

Hezký detail!

Provoz přes mobilní data: vlevo hlášení u HBO GO, vpravo nastavení obrazové kvality zvlášť pro Wi-Fi a mobil u ČT iVysílání.

 

Tabulka vlastností

Číst 2604 krát Naposledy změněno sobota, 05 červen 2021 02:22

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.