čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Odolný mobil Samsung Galaxy XCover 5 (test) nepřináší žádné velké změny, stále si ale udržuje civilnější vzhled

Řeknu to jasně: pokud hledáte „tvrďáka“ a držíte mobil v pravé ruce, na tenhle rovnou zapomeňte. Tlačítko pro zapnutí je totiž zhruba na palci a občas to bylo vyslovené trápení. Naštěstí jsem předělaný levák a mobil zpravidla držím v levé. Tady už je to lepší i když i zde by se o umístění tlačítka XCover dalo diskutovat. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 70 %

  • pro: velmi dobré krytí, pro někoho i civilnější vzhled a menší velikost, slušná výdrž, výměnný akumulátor, výstup na sluchátka (3,5 mm, jack), programovatelné tlačítko, ale…
  • proti: …funguje jen při zapnutém mobilu, bez ochrany LCD a zabezpečení otiskem prstu, pro někoho nižší výkon (subjektivně vzato) a problematické umístění tlačítka pro zapnutí (pro ty co drží mobil v pravé ruce), hodila by se informační LED

Můžete očekávat: za 6.999 Kč dostanete mobil prakticky civilního vzhledu ovšem se slušnou odolností i když překvapí absence alespoň nějaké fólie, či skla, na displeji. Smířit se musíte s nízkým výkonem, jednoduchým displejem LCD PLS a mj. i absencí čtečky otisků prstů a informační LED.

Jednoduchý foťák, ale se dvěma světly LED.

 

Bez větších změn je tu další verze „tvrdého“ XCover 5, jinak řečeno Samsung SM-G525F, už bez fyzických tlačítek pod displejem. Ta na boku nemusí být pro některé umístěna, vzhledem k velikosti telefonu (u S10 stejné umístění nijak nevadí, ale ten je podstatně rozměrnější), ideálně a minimálně zapnutí/vypnutí by mělo být jinde. Možná proto Samsung nepovolil programovatelnému tlačítku XCover na levém boku spuštění funkce i při vypnutém mobilu. K tomu se ale teprve dostanu, takže začněme něčím základnějším…

V čem je rozdíl mezi běžným telefonem Samsung a odolným telefonem Samsung? Každého napadne ochrana proti prachu a vodě, tedy krytí IP, důležité je ale nezapomenout na obecně vzato menší rozměry, vyměnitelný akumulátor a také nižší výkon za sekundu v kombinaci s o něco delší výdrží (asi dva dny). Pomalejší chod je u XCover 5 znát hned při prvním zapnutí, a to i ve srovnání třeba s takovou A31 (test) ve zhruba stejné ceně. Tedy subjektivně vzato – neměřil jsem to.

Minimálně tohle je třeba vzít před nákupem v úvahu a k tomu ještě jednu důležitou drobnost. Totiž programovatelné tlačítko na levé straně určené pro dvě různé funkce – jedna je k dispozici na stlačení a druhá na stlačení s přidržením. Vše má bohužel jednu zásadní chybu, která je ale možná záměrem, jak jsem už naznačil: aby to fungovalo, musíte nejprve mobil probudit z pohotovostního režimu. Mimochodem výborný TCL Plex (Android 10) má takovéto tlačítko také a funkce pracují bez potřeby probuzení mobilu (i ten je ale o poznání větší). S výhodou si tak můžete třeba okamžitě spustit foťák nebo si operativně posvítit na cestu. Tohle by mohl Samsung napravit a za mě i přidat do jeho běžných mobilů, jinak výtečných.

U nich mi to vysloveně chybí!

Odolnější zaoblené rohy a boky lehce přetažené přes displej. Ten ale nemá žádné odolné sklo à la Gorilla Glass.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: koncepce s klasicky výměnným akumulátorem. Návrh odolný, krytí IP68 (více zde) plus MIL-STD 810H (standardizovaná forma testování navržená armádou USA, včetně pádu na ocelový povrch z výšky 1,5 m). Displej má lehce přetažené (možná ani ne milimetr) boky a spodní a horní část. Zpracování bez námitek, mobil si rozumí s USB OTG, pouze hned po připojení výborné Kingston DataTraveler microDuo 3C vyžadoval vlastní formátování média, a to je pochopitelně špatně.
  • Displej: LCD typu PLS (nikoli IPS) s možnou automatickou regulaci jasu, zapnout lze režim šetření očí. Velikost písma jde upravit v dostatečném rozsahu, spustit můžete i zvýšenou citlivost pro práci v rukavicích (viz dále). Pokročilejší funkce (Always-on) chybí.
  • Ovládání: vnější tlačítka pod displejem tu nejsou, na boku najdete hlasitost, zapnutí/vypnutí a jedno programovatelné (XCover). Ovládací tlačítka jsou softwarová (na displeji) a jdou prohodit. Lze také vytvořit tři obrazovky s domovskou uprostřed, kolovat mezi nimi nelze. Tlačítko XCover je nastavitelné na libovolnou aplikaci a má dvě funkce: na zmáčknutí a na zmáčknutí s podržením. Mobil lze ovládat, cituji, „i v rukavicích či vlhkýma rukama v dešti nebo sněhu“, v praxi zkoušeny vlhké a také mokré prsty a skutečně to fungovalo. Boční tlačítka se mačkají přiměřeně ztuha, zapnutí/vypnutí na pravé straně však může způsobovat problémy těm, kteří telefon drží v pravé ruce.
  • Akumulátor a dobíjení: baterie snadno výměnná, víčko s trochou šikovnosti vyloupnete, pokud jste nezapomněli jak na to. Rychlé dobíjení s až 15 W přes USB-C. Bezdrátové dobíjení tu není.
Fotoaparát a jeho možnosti. V základu bylo nastaveno focení v poměru stran 4:3, je tu ale třeba i 16:9. Fotit můžete i sérii snímků, nebo ji sejmout jako GIF. Video jde nahrát i do H.265/HEVC.

 

  • Fotoaparát je jednoduchý s jedním objektivem. Za dobrých světelných podmínek ale dělá solidní snímky. Umí i režim 16:9 (4.608 x 2.592 bodů), v případě 4:3 je rozlišení 4.608 x 3.456 bodů. Podpora panoramat, režim Pro s nastavením např. citlivosti a vyvážení na bílou. Přímo dostupný noční režim chybí, režimů scén je tu hodně málo. Video s automatickým ostřením i ostřením na bod podle výběru, přeostřování za pohybu dobré. Standardně natáčí do MPEG-4 AVC, H.264, koncovka souboru MP4.
  • Aplikační kompatibilita: počítejte s nižším výkonem, tohle není mobil na špičkové aplikace. VLC Player fungoval i se síťovým médiem (obvyklá omezení), Skylink Live TV, SledovaniTV a Youtube pracovaly, aplikace HBO GO se ale jen přihlásila k účtu a pak se zadrhla. Dále už to nešlo ani po její reinstalaci a dokonce ani po aktualizaci mobilu.
  • Obraz a zvuk: na tohle se tady moc nehraje, oboje je tak říkajíc průměrné. Na silnějším slunečním světle potřebuje displej vytočit jas na maximum a vypnout režim šetření očí. Zrcadlení obrazovky přes firemní systém Smart View.
Nastavení funkcí bočního tlačítka. Může pracovat i při zamčené obrazovce, mobil ale musí být probuzen z pohotovostního režimu.

 

Inovace po krůčkách

Dotykových a odolných telefonů je na trhu spousta a pořídíte je i za méně než tři tisíce. Pochopitelně to často bývají podivné značky, takže pokud chcete něco v našich končinách normálnějšího, připravte si podstatně více. Tenhle přijde na 6.999 Kč a i když působí víceméně civilně, odolnost (krytí) má slušnou. Právě tahle kombinace může být pro řadu lidí přitažlivá a co na tom, že nepatří do té nejtvrdší kategorie!

Navíc u odolných telefonů neočekáváte nějaký oslňující výkon, což tento jen potvrzuje, a jsou to mobily pro ty, kteří preferují jiné hodnoty než výkon za sekundu. Nebo jsou to dokonce „až druhé mobily“ a vytýkat to nemá smysl. Osobně u něčeho takového rovněž dávám přednost co nejvyšší odolnosti a provozní výdrži nejen na „baterky“. A i když jsme u toho – tady jsou to tak cca dva dny, možná o kousek déle v závislosti na používání a určitě by se hodilo více. Doba provozu ale dnes vysoký výkon v podstatě vylučuje.

XCover 5 mé požadavky plní i když pár věcí vysloveně chybí a Samsung by se už k nim konečně mohl dostat. Ale ten u XCoveru vždy postupoval spíš krůčky než kroky.

A ještě poznámka: údaje v tabulce jsou vždy oficiálně udávané a i když někdy nejsou na stránkách produktu, vždy jde o data od výrobce, případně prodejce. Samsung například u tohoto telefonu neudává druh procesoru (s největší pravděpodobností jde o firemní Exynos 850), a proto údaj v tabulce není.

Spodní část mobilu se dvěma kontakty POGO. Na horní ještě najdete připojení klasických sluchátek a reset.

 

Tabulka vlastností

Číst 2160 krát Naposledy změněno pátek, 03 září 2021 10:33

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.