čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Domácí mikrosystém Philips TAM2505 (test) určený pro nenáročné posluchače toho zvládá dost. A slušně…

Nijak velký audio systém s přijímačem VKV a DAB, a také s Bluetooth, je sice určen na stěnu, jak vidíte v úvodním snímku, ale dá se instalovat i na stůl a v ceně dostanete i plastový podstavec. Daleko důležitější je však funkce AMS a to, že má slušný DAB. Foto: autor a TP Vision

Hodnocení: 75 %

  • pro: výborná výbava, dobré ovládání, tradiční anténní konektor, u DAB všechny obvyklé funkce, u VKV navíc AMS, výborné Bluetooth i linkový vstup, několik režimů ekvalizéru, ale…
  • proti: …chybí jakékoli vlastní nastavení, jednoduchý displej s malými znaky, a to včetně hodin, paměťová pozice při výběru stanice hned neukazuje zda je zaplněná, nebo prázdná, což zbytečně komplikuje práci

Můžete očekávat: vcelku pohodový mikrosystém s výbornou výbavou v koncepci vše v jednom provedený na výšku. Můžete ho položit na skříňku nebo přidělat na stěnu. V tomto případě se ale nevyhnete vedení napájecího kabelu od externího zdroje (zásuvky) a nejspíše i vedení rozhlasové antény. Výbava za danou cenu odpovídá, i když to na nějakou výjimečnou kombinaci cena/výkon není. Připravte se ale na to, že s výjimkou přednastavených režimů ekvalizéru chybí jakákoli vlastní úprava zvuku, což by mělo být u mikrosystému samozřejmostí!

Pohled odhalující koncepci přijímače i umístění ovládacích prvků na horní straně.

 

Ve stereo mikrosystému s RDS nenajdete přehrávač CD a jde tedy skutečně pouze o rozhlasový přijímač a streamování přes bezdrátové Bluetooth dovolující i párování více zařízení. Vedle toho můžete další zařízení připojit přes linkový stereo audio vstup a konektor typu jack a je tu i výstup na sluchátka (taktéž stereo). Výkon zesilovače je 2x 5 W (RMS), takže odpovídající, zabudovány jsou dva širokopásmové reproduktory (systém 2.0) umístěné za nesnímatelnou kovovou mřížkou. I když se na oficiální stránce produktu hovoří o bassreflexu, žádný viditelný výdech tu není.

Už z osazení a výkonu zesilovače je zřejmé, pro koho je určen. Pro méně náročné posluchače a nijak velké pokoje nebo pracovny. V ceně dostanete dálkový ovladač, ale i když výrobce uvádí, že v ní máte i držák pro montáž na stěnu, není tomu tak. Přibalený držák byl jen podstavec pod přístroj. Na stěnu přijímač zavěsíte přes otvory na zadní straně a v balení jsou za tímto účelem dva šrouby, což je dobře vidět na fotografii v závěru článku.

Anténní konektor je klasický (ten dobře znáte), což je pochopitelně výhoda, v krabici ještě vidíte provizorní drátovou anténu (příjem byl na ni slušný) a také – kupodivu – externí zdroj s pevně přidělanou tenkou šňůrou dlouhou asi 150 cm.

Za zápůjčku děkuji společnosti Alza (nové okno) u níž ho také, na připojeném odkazu, za 3.400 Kč zakoupíte.

Pohled z boku poněkud zkresluje a přijímač vypadá hlubší než ve skutečnosti je. To důležité, ale vidíte – klasický konektor pro připojení externí antény. Zdířka pro napáječ je pod ním, audio vstup, a výstup na sluchátka, jsou chytře umístěny na horní stranu.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: Vše v jednom, bez přehrávače CD. Tím, že tu není se návrh hodně zjednodušil. To také dovolilo vcelku volné umístění rozhraní, která jsou (při pohledu ze předu), na levém boku a pod horní hranou. Ta druhá jsou tak dostupná i při položení na nižší skříňku či montáži na stěnu. Zpracování přijímače bylo bezproblémové, nejinak na tom byl i kompaktní dálkový ovladač.
  • Tunery a možnosti: analogový i digitální tuner se spoustou míst pro uložení stanic. U VKV/FM je výběr silné/všechny stanice a narazíte také na funkci AMS. Ta automaticky proladí pásmo a nalezené stanice sama uloží do paměti, případně ji přepíše pokud v ní už něco je. Na DAB najdete kompletní možnosti, včetně manuálního ladění a Prune. Po zmáčknutí Scan se vytvoří tradiční seznam naladěných stanic, přes Prune ho můžete vyčistit od těch už neaktivních. Příjem u VKV i u DAB byl nadprůměrný, nebo spíše nadprůměrný (DAB). Ukládání kanálů do paměti je stejně snadné pro oba tunery a dělá se přes delší podržení Preset a výběr pozice šipkovými tlačítky.
  • Další výbava: především Bluetooth a audio vstup. Test v prvním případě: tři mobily, tři verze o. s. – Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). V druhém případě s posledními dvěma. Párování bylo vždy rychlé a bezproblémové, vstup všude vcelku mírně utlumen a platilo to i u linkového vstupu. Hlasitost tak nebylo zapotřebí vytáčet na maximum a stačilo nějakých 75, 80 %.
Na rozdíl od pohledu z boku, tady vidíte skutečnou hloubku přijímače a vytušíte asi také ovládací tlačítka (mikrospínače) na horní straně.

 

  • Ovládání: dálkový ovladač nebo tlačítka na horní straně. OK (oba případy) přepínáte mezi mono/stereo, šipky nahoru/dolů jsou pro hlasitost (na přístroji jsou samostatná tlačítka) a vlevo/vpravo zařídí manuální ladění (skok po 0,05 Mhz, i na přístroji). V případě stlačení Preset poslouží pro výběr uložených kanálů. Vše vidíte na hodně malém jednořádkovém displeji vybaveném ale výbornými doprovodnými ikonami označujícími třeba DAB či sílu signálu.
  • Další chování: Po vypnutí (pohotovostní režim) se objeví hodiny, které automaticky naběhnou i po instalaci a naladění DAB. Znaky mají asi 7 mm, viditelné jsou tak na dva metry. Při poslechu si můžete na LCD z RDS nastavit (přes Info), třeba název stanice. Funkce Sleep (usínání při rádiu) jde od 15 do 120 min., jednoduchý budík s postupným zvyšováním hlasitosti byl dostupný přes dálkový ovladač; počítejte s horším nastavováním.
  • Zvuk a zesilovač: výkon je poměrně slušný, zkreslení patrné při vyšší a nejvyšší hlasitosti, a to i v případě napojení BT a přes audio vstup. Projev vcelku nemastný (hodně záleží na zdroji), obecně vzato méně středů a minimum basů; systém pro jejich posílení účinkuje málo. Práce s výškami a basy nebyla k dispozici, je tu pouze několik režimů ekvalizéru, často prakticky neodlišitelných (slušně většinou pracoval Rock), uživatelské nastavení žádné. Problematický byl, co do kvality, výstup na sluchátka (doporučuji vyzkoušet), možná se to týkalo jen zapůjčeného kusu.
Hodiny jsou stejně velké jako menu mající vysloveně pár položek. Například System má jen verzi firmwaru a návrat k továrnímu nastavení. Další funkce najdete na dálkovém ovladači, kde seřídíte i jas displeje, Sleep a nastavíte i budík, byť zbytečně komplikovaně. Opakování a jeho případné odložení jsem nikde nenašel.

 

Pro nenáročné

Při prvním zapnutí (já prováděl Reset do továrního nastavení) jste přepnuti na DAB a vyzváni ke zmáčknutí OK. Následně se proladí pásmo a vytvoří seznam dostupných stanic a tak by to mělo vypadat! Philips tento postup bohužel nemá sjednocený s ostatními přijímači, ale takový je život. Zde to oceníte stejně, jako stupeň výbavy, bezproblémové a zvukově minimálně utlumené Bluetooth a slušný linkový vstup.

Při výpadku napájení simulovaném jednu minutu sice zmizely hodiny, ale uložení stanic do paměti zůstalo zachováno. Při 3 minutách to dopadlo stejně.

Mikrosystém Philips TAM2505 nabízí slušný funkce a ceně odpovídá. Na DAB má plnou sadu možností, na VKV si alespoň upravíte ladění. Je ale škoda, že výrobce nezavedl alespoň minimální zvukové úpravy nebo nastavitelný ekvalizér.

Zadní strana s otvory pro zavěšení. Vpravo připojení antény a napájení, nahoře výstup na sluchátka a linkový audio vstup.

 

Tabulka vlastností

 

Zjednodušený ovladač je bez numerické části pro přímé vyvolání uložených stanic. Pro ně musíte nejprve stlačit Preset.

 

 

Číst 1528 krát Naposledy změněno úterý, 21 září 2021 17:55

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.