čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

OLED televizor Hisense 65A9G (test): v současnosti jedna z nejlepších nabídek

AKTUALIZOVÁNO: „Nechtěli jsme to dělat, ale už jsme zase v tom“. Nějak tak by se dalo parafrázovat současné znovuzavedení obrazovek OLED u tohoto čínského výrobce. Opět je nasadil po dvou letech, a to ve dvou velikostech. Řada se jmenuje A9G a návrat stojí za to! Foto: autor a Hisense

AKTUALIZOVÁNO, 6. 10. 2021: Lepší.TV ohlásila, že problém v aplikaci byl už opraven.

 

Hodnocení: 95 %  

  • pro: cena/výkon (!), výtečný obraz i resamplování, nadprůměrný zvuk a celý audio systém, výborné ovládání (většinou), včetně možnosti operativně vypnout obraz a nechat pouze zvuk, kvalitní a rychlý o. s. s českými aplikacemi, výborný dálkový ovladač, obousměrné Bluetooth Audio, kdykoli dostupná údržba obrazovky, excelentní balení TV (!) a také třídění kanálů a EPG, prakticky kompletní podpora HDR, vynikající řešení podstavce, ale…
  • proti: …panel by potřeboval návrh s úchyty pro ruce (montáž), systém HDR by mohl obraz v tmavé scéně podávat s vyšším důrazem na detail, domovská obrazovka potřebuje dotáhnout

Můžete očekávat: velmi kvalitní televizor s tenounkou obrazovkou OLED nevyžadující podsvícení. Středový podstavec je bytelný, výbava vynikající a po ruce máte i volby, které jinde hledáte, protože jsou zbytečně zasuté (typicky „pouze obraz“ a čistění panelu od ulpělých artefaktů). Výrobci se návrat k OLED hodně povedl a jsem přesvědčen, že nákupu nebudete litovat. Pochopitelně, ať si kdo chce co chce říká, pro hráče televizor není. To ale podle mého názoru žádná OLED!

Koncepce je na jednu stranu klasická (tenká obrazovka plus „hrb“) na stranu druhou je tu něco à la zvuková lišta s docela slušným samostatným „basákem“ (zkoušeno na podstavci). Audio je navíc výborně nastavitelné přes sedmipásmový ekvalizér.

 

Společnost Hisense opět vstoupila do segmentu OLED a o jejím zdravém rozumu svědčí to, že přichází s úhlopříčkou 55 palců, tedy 140 cm (39.990 Kč), a 65", tedy 165 cm (54.990 Kč). Malé OLED o velikosti 109 cm (43") se totiž při mém testování právě nepředvedly a výrobce je do nabídky, podle mého velmi správně, nezařadil.

Ať už byl ale důvod opětovného zavedení OLED, tedy obrazovek bez podsvícení (naposledy 2019, více zde), jaký chtěl, jsou tady a díky místnímu zastoupení Hisense se mohu na tu větší podívat. Psal jsem o ní už před časem a také o tom, že novinky doprovází výborný firemní operační systém (o. s.) Vidaa ve verzi 5.0, který nezklamal ani zde. Obrazovka OLED má rozlišení Ultra HD (4K), pracuje se s 10bity a výrobce ohlásil dekodéry H.264, HEVC/H.265, MPEG-2/4, VP9 a AV1, tedy v podstatě kompletní sadu a velmi bohaté (v podstatě maximální) je také přehrávání obsahu s HDR.

Mimo jiné tu tak najdete HDR10+ a Dolby Vision IQ. A je tu i kino standard Imax Enhanced, Wi-Fi 5 (tady na vrcholu nejsme – šestka by se hodila!) a integrovaná zvuková lišta typu 2.1.2 (poslední dvojka je pro Dolby Atmos). U audio systému jsou zatím poněkud nejasné specifikace. Zesilovač dává 120 W (zřejmě hudebních, RMS neuváděno) a reprosystém má dva čelní a dva horní reproduktory, na zadní straně je pak malý subwoofer, což dobře vidíte na snímku níže. Konkrétní osazení se nepodařilo zjistit, takže nevíme zda za nesnímatelnou čelní mřížkou nejsou třeba dvě sady pod dvou reproduktorech, apod. Mimochodem „vymalované vyzařování“ vidíte na perexu v úvodu, výrobce to trochu komplikuje uváděným faktem, že zesilovač dává 6x 10 W, 2x 10 W a 2x 20 W. A protože je audio systém 2.1.2 (Dolby Atmos a výborné DTS X) je to trochu nejasné. „Basák“ byl na zadní straně skutečně jen jeden, před reproduktory jsou tedy možná tři na každé straně, ale kdo ví. Škoda, že nebyla k dispozici fotografie odkrytého čelního reprosystému…

Tolik ve stručnosti a pojďme na to!

Kompletní pohled na zabudovaný audio systém. I když to vypadá, že je část subwooferu zakryta, je to jen optický klam. Mezi podstavcem a „basákem“ je nějakých 80 mm volného prostoru nehledě na to, že je v této části výrazný otvor pro vedení kabelů, který na snímku chybí.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: koncepce představuje „klasickou OLED“ současnosti. Tenký, pár milimetrů hluboký panel má na zádech „hrb“ s elektronikou a rozhraními. Design obrazovky je poplatný koncepci až na rozhraní vedoucí nejen do boku, ale i přímo dozadu (pozor na montáž na zeď). Vymyká se podstavec, který má excelentní provedení a je atypický se speciální zátěží a s vysokými trny. Do nich stačí panel jen položit a perfektně drží. Připravte se jen na to, že spodní část je doslova pár milimetrů nad plochou na které podstavec spočívá. Výrobce nešel tak daleko, aby na zadní straně obrazovky udělal úchyty pro ruce (škoda!). Naštěstí jsou na obou stranách přirozená místa (jakž takž) u přívodu napájení a rozhraní. Zpracování, bylo výtečné, kvalita je vidět zejména na podstavci.
  • Tunery, třídění kanálů, EPG, HbbTV: kompletní osazení, naprosto excelentní třídění (výběr více stanic i na přeskáčku a jejich přesunutí/mazání najednou), parádní EPG bez zvukového výpadku při vstupu i při odchodu. Velmi snadný přechod na další dny, pohodový náhled podrobnějšího popisku. Ten vyvoláte i v tuneru přes šipku nahoru a OK. Hybridní vysílání (HbbTV 2.0.2) bylo funkční hned po instalaci, na kanálech ČT a Seznam.cz TV pracovalo bezproblémově. U FTV Prima také, zkoušen byl pouze volný přístup. U Novy byly v jednu chvíli problémy, druhý den bylo vše v pořádku, takže to nebylo na straně televizoru.
Domovská obrazovka po instalaci televizoru. Tady musí Hisense ještě popracovat. Měla by totiž být přehlednější, logičtěji uspořádaná a hlavně lépe ovladatelná.

 

  • Ovládání: v menu se dá na první úrovni kolovat, na dalších to už nejde. Ovládání je na úrovni, dálkový ovladač pracuje přes Bluetooth, ale není třeba ho párovat; udělal si to sám (tak by to mělo vypadat!). Rozložení tlačítek výborné, bylo by vynikající, kdyby EPG (zde Guide) bylo více po ruce. Barevná tlačítka kompletní, snadná práce s HbbTV i například s aplikací Lepší.TV. Seznam stanic vyvoláte přes OK (bylo to spolehlivé) i když je tu speciální tlačítko (proč?). Je tu i jedno programovatelné tlačítko na jde umístit aplikace nebo přepnutí na nějaký vstup. V menu nastavení jsou na první úrovni tzv. rychlé volby a po ruce je hlavně vypnutí obrazovky a ponechání zvuku (výborné pro rozhlas přes DVB), ovladatelnost je nejen lepší, ale snadno ušetříte energii i obrazovku.
  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky, Bluetooth, multimédia: Několik domácích aplikací už nainstalováno, nebylo třeba se přihlašovat k tržišti aplikací Hisense. SledovaniTV vynikající, a to i co do obrazové kvality, Lepší.TV v dané době nefunkční (nová aplikace), resp. se do ní nedalo kvůli speciální kampani běžně přihlásit (oprava se řeší). Youtube fungovalo bezproblémově. Zkoušeny pouze už zavedené aplikace, jejich kompletní přehled nejen pro Hisense, najdete v samostatném článku. Zabudovaný multimediální přehrávač výborný, na síťovém médiu ale nepracuje s externími titulky a ty interní se musí při každém novém videu znovu povolovat. Správce souborů dovoluje změnit ikonový náhled na přehlednější textový výpis, což je znát zejména u seriálových dílů s dlouhými názvy. Je bez DivX, externí titulky na USB pracovaly. K zrcadlení obrazovky nutný vstup do speciálního režimu (tlačítko vstupy/výstupy), poté bez problémů funkční se Samsung S10 Lite (Android 11) a TCL Plex (Android 10). Sony Xperia XZ (Android 6) s certifikovaným Wi-Fi Miracast nepracoval, nefungoval ani přes Google Chromecast (zase nějaká „googlovina“). Bluetooth Audio oboustranné (směrem z mobilu i směrem na externí reprosystém), opět nutné vyvolání patřičného režimu. Tentokrát pracoval i Sony Xperia, vyzkoušený externí Bluetooth reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (test) televizor identifikoval jako sluchátka. Povolil ale současný výstup, tedy jak na repro TV, tak na externí repro.
Tohle je zásadní záležitost! V menu máte údržbu obrazovky snadno dostupnou, dělá se také automaticky po uvedení do pohotovosti (rozhodně nevytahovat ze zásuvky, a to žádnou OLED!). Hodil by se ale lepší překlad.

 

  • Obraz a zvuk: po stránce obrazové výtečný, i v rámci kategorie a ceny hodně nadprůměrné resamplování, a to včetně příjmu například ze slabého internetového zdroje, z USB nebo z nejrůznějších obskurních kanálů na DVB-T2 s datovým tokem nula, nula nic. Barvy někdy hodně živé (možností potlačit je celá řada), jindy patrný příklon k přirozenému podání. Při daném umístění (jinak to u mě nejde) zřetelné odlesky na obrazovce (úděl všech současných televizorů nejen OLED). Zvukově taktéž nadprůměrný, výborný jak Dolby Atmos, tak zejména DTS X. Fyzický i subjektivní výkon zesilovače hodně vysoký, na zdroji záleželo poměrně málo. Utlumení patrné pouze u Bluetooth (zejména vstup z mobilů, což je ale individuální).
  • Čistění a spořič obrazovky OLED: v prvním případě volby v menu hned po ruce, automatická údržba se, jako obvykle, provádí po uvedení do pohotovostního režimu. V menu vyvoláte nejvyšší stupeň (cca 1x ročně) a střední stupeň. Upozornění televizoru, že je ten druhý zapotřebí („hodně provozních hodin“) bylo v době testu nefunkční, resp. se objevovalo i po provedeném čistění panelu. Spořič obrazovky prakticky vždy výtečný, spolehlivě fungoval na rozhlasových kanálech DVB-T2 i při Pause během přehrávání videa z USB či serveru Synology DiskStation. V případě externího HDMI zdroje fungoval také, bylo ale vždy zapotřebí manuálně televizor upozornit zmáčknutím nějakého tlačítka. Na Play u externího video přehrávače napojeného přes HDMI nereagoval (zřejmě problém právě HDMI jako takového).
Menu nastavení první úrovně s tzv. rychlými volbami. Tím nejdůležitějším je kolování, takže rychle přejedete na celková nastavení a také volba „Jen zvuk“, která vypne obrazovku a ponechá jen audio. Tím také příjemně šetříte energii.

 

Potěší kvalitním obrazem, rychlou a stabilní platformou a výborným audio systémem

Hisense 65A9G je hodně zajímavou záležitostí a nejde jen o to, jak hraje. Překvapením jsou vlastnosti na které se poslední dobou málo dbá. Třeba vypnutí osvětlení signalizace pohotovostního režimu nebo, při výstupu na externí reproduktor, současný výstup jak na něj, tak na reprosystém televizoru. Tohle dnes umí opravdu málokterý přijímač! V tomto ohledu potěší i další „maličkosti“ – kolování v menu na první úrovni (proč to nejde na dalších?), velmi operativní vypnutí obrazu, komponentní vstup A/V pro napojení starších zařízení a spolehlivý a veledůležitý (v případě OLED) spořič obrazovky. Tohle vám Android TV nenabídne ani omylem!

Mínusů je pár, jako zásadní vidím nutnost vytvoření srozumitelnější domovské nabídky, protože ta opravdu není ideální. Zapotřebí je také dotáhnout lokalizaci do češtiny a teď nemám na mysli úsměvné překlady typu Picture/Obrázek, ale spíše položky jako „Aktualizace Panelu“, což je pochopitelně nesmysl (nemluvě o druhé verzále), protože se jedná o údržbu na nejvyšší úrovni, tedy o odstranění ulpělých artefaktů cca jednou ročně (podrobněji v samostatném článku na Televizním webu).

V souvislosti s obrazovou kvalitou je zajímavé, že televizor exceloval nejen u podivných teleshopingových stanic na DVB-T2, ale také u hodně jednoduše (eufemismus) šířených kanálů, které nejsou ani v HD Ready, jako Nova, Prima, apod. Resamplování i zpracování obrazu se ukazovalo jako skutečně výtečné, a to bez velkých řečí o novém procesoru, umělé inteligenci jakési generace, atd. atd. I tady Hisense potvrdil má někdejší slova o čínském Mercedesu. Říkám si, jaká škoda že nekoupil Loewe, které mohlo být skvělým doplňkem jeho nabídky!

Hisense 65A9G jsem zkoušel ve verzi 165 cm a dá se s vysokou pravděpodobností předpokládat, že menší model se 140 cm na tom bude minimálně stejně. Divil bych se kdyby nebyl, protože platforma Vidaa je zjevně kvalitní, stabilní a rychlá o čemž se jiným může jen zdát a podle mého se tak plně staví po bok toho nejlepšího, co dnes existuje, totiž Tizenu (Samsung). Vidíte to i na EPG, které zvukově ani nezaváhá a tohle vám nabídnou skutečně jen ti nejlepší.

Co se týče samotného televizoru, troufnu si říci, že tohle je jeden z nejlepších přijímačů na domácím trhu a jen zamrzí, že výrobce nešel na design trochu od lesa a se selským rozumem. Marketing u něj naštěstí nekazí celkový dojem tolik, jako u řady konkurenčních produktů a v této souvislosti mohu jen vzpomenout na skvělý návrh Sony KD-55AF9BAEP (OLED) od kterého bohužel odešel i jeho výrobce.

A ještě důležitá drobnost: u Hisense televizor bezproblémově dostanete z krabice se spodním otevíráním a určitě si povšimnete skvělého a širokého balení, což dneska abyste pohledali i u hodně drahých mašinek. Není to tak obvyklé, jak by se vám možná mohlo zdát.

Tabulka vlastností

 

Rozložení tlačítek je výborné a ještě lepší je to, že barevná tlačítka v klasické podobě jsou nazpět (sláva!). EPG by ovšem zasluhovalo lepší místo!

 

Číst 2330 krát Naposledy změněno středa, 06 říjen 2021 12:52

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig středa, 11 květen 2022 09:12 napsal(a) Bohumil Herwig

    Dobry den. Na hry bych vám nedoporučil žadnou OLED. Prostě nevěřím tomu, že to z dlouhodobého hlediska bude fungovat. Z krátkodobého jistě a je to vcelku jedno (panely jsou skoro stejné) a záleží hlavně na tom, jak dobře je uděláno automatické čistění obrazovky od ulpělých artefaktů. Být vámi, šel bych po něčem co se dnes označuje jako QLED - tedy LCD s jiným druhem tekutých krystalů.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Michal pondělí, 09 květen 2022 08:42 napsal(a) Michal

    Dobrý den, zvažují oled tv Hisence A9G na filmy a k xboxu series x. Chci ze zeptat, má to větši jas...1000 nitu...jak Lg c1, jede to hodně znát? Nebo kterou 65 tv byste mi doporučili do 35 tisíc na hry a filmy? Děkuji. Michal

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.