čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Bezdrátová dobíječka Varta Wireless Charger Pro (test): tenoulinká, skvěle zpracovaná klasika

Na počátku prosince jsem vás informoval o zcela novém řešení bezdrátového dobíjení kompatibilních zařízení společnosti Varta. Protože dorazilo i na test, můžete nyní zjistit, jak se tato „jedno cívka“ chová za provozu. A řekněme si rovnou – je to skoro po všech stránkách klasika. Foto: autor a Varta

Hodnocení: 75 %

  • pro: kompatibilní s dobíječkou s USB (PD), elegantní tenké řešení, velmi kvalitní a stabilní provedení, výborné a pouze papírové (!) balení produktu, záruka 3 roky, šikovná signalizace dobíjení i přes LED, ale…
  • proti: …má špatnou barvu, nevýrazné zvukové znamení ohlašující dobíjení, jako obvykle je nutné dobíjení hlídat, měla by se zároveň dodávat i kompatibilní dobíječka

Můžete očekávat: rozhodně elegantní, tenoulinké a výborně zpracované řešení o kterém prostorově ani nevíte. Nicméně samo bezdrátové dobíjení přes standard Qi představuje naprostou klasiku se slabší signalizací a někdy se také, po položení zařízení, samovolně nespustí. Jistá nespolehlivost rovněž panovala během dobíjení, které tu a tam samovolně vypadlo a někdy nenaběhlo zpět. Zkrátka současný bezdrátový standard, ovšem kořeněný povětšinou výborným návrhem.

Povrch je jakoby látkový…

 

Zařízení pro bezdrátové nabíjení je poplatné nejobvyklejšímu standardu Qi (co je to) a dává maximální výkon 15 W, který je na výstupu regulovatelný, takže rovněž zvládá nabíjet přes 5; 7,5 a 10 wattů (výkon záleží na zařízení). Pochopitelně s kompatibilní dobíječkou, což znamená minimálně 18 W (údaj Varty), kterou bohužel nedostanete v ceně. V ní naopak je kompatibilní kabel s rozhraním USB-C/USB-C dlouhý asi 105 cm, není ale problém použití jiný, samozřejmě opět kompatibilní (vyzkoušeno).

Výkon na bezdrátovém výstupu (frekvence 108,8-157,8 kHz) je pochopitelně odvislý od toho, jakou dobíječku připojíte a jaké zařízení nabíjíte. Tím nejdůležitějším je v tomto okamžiku fakt, že dobíječka může být kompatibilní s rychlodobíjením přes USB PD (co to je) a dlužno připomenout, že to současná zařízení nejen tohoto druhu zvládat nemusí, takže pozor.

Tato Varta bezdrátově dobije kompatibilní mobily, hodinky či sluchátka, výkon je dán tím, co snese zařízení a Wireless Charger Pro se v tomto ohledu přizpůsobí, což je vidět na zmiňovaném výkonnostním rozpětí.

ČTĚTE TAKÉ:

Varta Wireless Charger Pro byla testována s pomocí dobíječky Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD. Využit byl jednak dodávaný kabel, jednak bohatě dimenzovaný kabel Yenkee Sync & Charge 2.0 USB-C USB-C s příjemným opletením (rozhodně spokojenost). Nabíjel se mobil Samsung Galaxy S20 FE a výtečná bezdrátová sluchátka Philips Fidelio T1 (test).

Tady pokus dobít je tak říkajíc per partes neuspěl, nicméně komplet, včetně dobíjecího pouzdra, už pracoval. Signalizace dobíjení pak byla dvojí: svítila LED na Vartě : ) a také LED na pouzdře. Ta dokonce ve správné barvě!

Balení je nezvykle plně papírové, ale je bohužel bez dobíječky. Tu si musíte dokoupit, což je za mě největší problém, protože nemůže být ledajaká. Celkové náklady mohou lehce převýšit tisícovku, což také nejspíše udělají.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: hliníková základna, kvalitní nožičky, celek stabilní i při položení velkého zařízení. Horní povrch z protiskluzového materiálu s texturou látky. Dobíjení pouze bezdrátové, vstupní konektor USB-C, kompatibilita s dobíjením přes USB PD (co je to). Zpracování i použité materiály velmi kvalitní.
  • Dobíjení a kompatibilita: pouze bezdrátové, jedna cívka, standard Qi, tedy většina zařízení na trhu. Nutné dokoupení vlastní dobíječky dávající minimálně 18 W a případně také kabelu (pouze při výměně, nebo potřebě delšího – jeden metrový v ceně). Obé musí mít požadované parametry, což ideálně znamená dobíječku s funkcí USB PD a samozřejmě s konektorem USB-C. Dobíjení signalizováno dobře viditelnou LED (v noci i za dne) a nevýrazným lehce přeslechnutelným tónem případně plus zprávou na displeji zařízení.
Dobíjení výtečných sluchátek Philips Fidelio T1 v pouzdře.

 

  • Provoz a údržba: dobije i zcela vybitý mobil (zkoušen Samsung S20), jeho okamžité zapnutí možné, záleží ale na konkrétním typu telefonu. Nabíjené zařízení stačí jednoduše položit na plochu, okruh se většinou sám sepne, někdy bylo nutné přesunutí do nepatrně jiné polohy (u dané technologie nic neobvyklého). V průběhu dobíjení se také tu a tam objevil výpadek, někdy následovaný automatickým naběhnutím do provozu, jindy však nikoli. Pro jistotu nutná občasná kontrola i během dobíjení. Díky protiskluzovému povrchu je možné mít dobíječku i v částečném náklonu. U mobilu také zkoušeno dobíjení přes originální obal (tenká knížečka) a taktéž v pořádku. Sluchátka Fidelio v pouzdru dobíjela spolehlivěji (alespoň se to tak jevilo při dvou pokusech).
  • Údržba: nulová, stačí prosté otření od prachu. Spodní část zcela hladká plus solidně vysoké protiskluzové nožičky.
Pro test byl rovněž využit kabel Yenkee Sync Charge 2.0 USB-C USB-C zvládající dobíjení s až 60watty.

 

Dobíjení je (pro jistotu) třeba hlídat

To není nic nového, takto to prostě s dnes použitou technologií funguje. V praxi šlo jak o položení a následné dobíjení (nebo nedobíjení), tak o už rozeběhnuté dobíjení jako takové. Občas totiž v průběhu operace z neznámých důvodů vypadlo.

V drtivé většině případů sice vše – s mobilem Samsung S20 FE – pracovalo automaticky, spolehlivost však sto procentní nebyla, což k „bezdrátu“ prostě patří. Lépe na tom bylo dobíjení pouzdra se sluchátky Philips Fidelio T1, ale to bylo děláno pouze dvakrát, takže těžko solidně hodnotit.

Výrobce ještě v malé papírové skládance uvádí příklad kompatibilních zařízení, resp. u nich použitého výkonu. V praxi vynechává oznámených 5 wattů a u výrobků začíná až na 7,5 W (Apple iPhone či sluchátka Samsung Galaxy Buds+) a dále pokračuje přes 10 wattů (Samsung S8, S9 a S10) až k 15W. V nejvyšší dobíjecí kategorii najdete Samsung S21 a S22.

V seznamu kupodivu chyběl Samsung Galaxy S20 se kterým bylo toto zařízení zejména zkoušeno. V praxi tak nebyl problém přehrávat video klidně i z nějaké streamovací služby a mobil připojený přes Wi-Fi dobíjet, tedy ho mít položen na povrchu Wireless Charger Pro. Tady je to pochopitelně o aktuální spotřebě zařízení a možném dobíjecím výkonu, což, jak vidíte, je individuální.

 

Tabulka vlastností

Číst 796 krát Naposledy změněno čtvrtek, 16 únor 2023 13:09

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.