čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Sluchátka Carneo S9 Boost (test): cena/výkon i excelentní držení

Skutečně bezdrátová sluchátka (true wireless), pecky do uší, nespoléhají na jednu metodu připevnění a jde jim to k duhu! Nejen, že budou sedět drtivé většině, ale využít je můžete na cokoli, včetně sportovních aktivit, jako třeba běhání. Tyhle totiž z uší hned tak nedostanete! Foto: autor a Trust System

Hodnocení: 85 %  

  • pro: cena/výkon, dotažená konstrukce, excelentně padnou do uší, doková stanice, včetně displeje (!) s ukazatelem stavu akumulátoru, ale…
  • proti: …bohužel napájená přes konektor microUSB, špatně vyřešené umístění pravého a levého sluchátka v doku, zbytečné potíže s otevíráním víčka doku

Můžete očekávat: sice je tu nejpitomější konektor v této části Mléčné dráhy, ale to sluchátkům klidně odpustím. Neudělám to však u umístění pravého a levého v dokové stanici, což je jednoduše nonsens. Na hodnocení je to pochopitelně vidět a pokud by výrobce neudělal takto amatérskou chybu (nebo ji spíše netoleroval), bylo by vyšší. Podání audia je vzhledem k základní třídě o které se tu bavíme a ceně 1.599 Kč lehce nadstandardní s výjimkou pouze průměrného hands-free. Chování za provozu na aktivním mobilu bylo bezproblémové. A dok s displejem? Ten nemají ani moje skutečně špičková sluchátka Philips Fidelio T1 (test).

Pravé sluchátko je vlevo, levé vpravo. No není to na hlavu?

 

Pecky do uší typu true wireless, tedy skutečně bezdrátové, poslouží i jako jednoduché hands-free a pocházejí od slovenské společnosti Trust System prodávající pod značkou Carneo. A jelikož jde o tzv. pecky do uší překvapí u nich – na rozdíl od jiných řešení – oblouk za ucho a díky tomuto jištění nejspíše nikdy samovolně nevypadnou. Ostatně kdysi se takto řešila naslouchátka a také první sluchátka k mobilním telefonům. A co si vzpomínám, vůbec to nebylo špatné řešení!

V ceně dostanete kabel a dvě další velikosti špuntů do uší, takže si můžete vybrat tu, která vám nejvíce vyhovuje. Vzhledem k „záušním obloukům“ je to ovšem skoro jedno. Snad jen kvůli hluku z okolí, protože systém ANC (Active Noise Cancelling) tu nehledejte a vzhledem k ceně není divu. Zatímco „pecky do uší“ pořídíte doslova za pár stokorun, pokud mají mít ANC, musíte někam ke dvou tisícům.

ČTĚTE TAKÉ: Skutečně bezdrátová sluchátka Philips Fidelio T1 (test) nabídnou skvělý poslech i když jsou trochu větší

V balení také obdržíte zmiňovaný dok s displejem, což je skutečně nevídané! A také hodně příjemné v okamžiku, kdy otevřete jeho víčko a rovnou vidíte stav jeho akumulátoru, což se vám možná zpočátku bude plést se stavem dobití ve sluchátkách (bohužel to není nijak naznačeno), který vidíte až po připojení přes Bluetooth k mobilu. A k dokové stanici ještě jedna výtka: hodně špatně se hledalo otevírání víčka. Nápis „Carneo“, který by mohl pomoci, je totiž skoro neviditelný!

Sluchátka a doková stanice v plné kráse. Včetně červeného tlačítka například pro příjem hovoru a ukazatele stavu akumulátoru sluchátek (dok), nikoli doku. „Čárky“ po obou stranách číselného ukazatele ukazují dobíjení (či stav dobití) levého či pravého sluchátka, nebo obou. V pravé části doku vidíte i stykové konektory.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: materiály a zpracování odpovídající ceně. Design nápaditý, chytrý až na chybné umístění levého a pravého sluchátka do doku (komplikuje život) a zanedbané otevírání jeho víčka. Jednak možné problémy s najitím správné strany pro otevření, jednak její nevýrazné označení a možné klouzání při vlhkých prstech; zdrsněný povrch, či výraznější výstupek, by se rozhodně hodily. Naprosto excelentní držení sluchátek v uších.
  • Ovládání povětšinou intuitivní a přirozené, někdy až překvapivé (zastavení přehrávání videa pravým Enter/zapnutí/vypnutí). Jasně definovaná hlasitost upravovaná současně na obou zařízeních (záleží i na napojeném produktu).
  • Propojení se zařízením přes Bluetooth: párování rychlé, bezproblémové a spolehlivé (mobil Samsung S20, Android 12). Běžný poslech muziky vzhledem k ceně slušný, vyšší výkon zesilovače by se hodil (záleží i na napojovaném zařízení). Hands-free u majitele sluchátek bez větších problémů, někdy nízká hlasitost. Přecházení poslech neovlivňovalo a dosah pěti, šesti metrů potíže nezpůsoboval (opět záleží na prostředí). Druhá strana ohlašovala slyšitelnost a srozumitelnost někdy „jako dobrou“, jindy „jako horší“ (častěji) nebo také prý měla pocit à la zapnutý hlasitý odposlech na mobilu. Obecně vzato stav hands-free ceně odpovídá a lze ho považovat pouze za základní.
  • Výdrž na zabudovaný akumulátor: neměřeno, udáno až 10 hod. provozu. Dobití přes dok v praxi tak 3x. Nabití dokové stanice udáno na 2 hod., což zhruba odpovídalo. Dok bez sluchátek někdy neukazoval stav akumulátoru, manuální zobrazení na tlačítko nemá. Kapacita baterie ve sluchátkách po připojení přes Bluetooth v mobilu (přibližně).
  • Údržba: minimální, otření od prachu, pozor na vlhkost. Krytí, odolnost proti prachu a vodě, žádné, resp. výrobce sice říká „odolné proti potu a vodě“, standard však neuvádí, takže s ním nepočítejte.
  • Provoz, zvuk, reakce na příchozí hovor: Příjem hovoru při poslechu muziky či videa, včetně IPTV/VoD, spolehlivý, návrat do přehrávání záleží i na použité aplikaci. V řadě z nich byl v podstatě automatický, většinou ale bylo třeba ručně spustit přehrávání. Tady je to i o jiných vlivech, včetně kvality mobilu (kapacity paměti, výkonu…). Problém s občasným lupáním do sluchátek při pauze, zahájení přehrávání, práce v jiné aplikaci, atd. I tady záleží na situaci. V praxi je možné používat buď obě nebo jen jedno sluchátko.
Připojení přes Bluetooth k mobilu Samsung Galaxy S20 FE.

 

Problémy jsou, ale poměr cena/výkon výborný

Problém s občasným lupáním do sluchátek se sice může zdát zásadní, ale není to nic, co by nejen v dané cenové relaci nebylo obvyklé. Tady navíc hodně záleží na konkrétní situaci, aplikaci, mobilu, atd.

U některých zařízení také může být znát nižší zvukový výkon, ostatně i hlasová hlášení o propojení/odpojení jsou málo slyšitelná, v podstatě jakoby na okraji poslechu.

Někomu může chybět udaná odolnost proti prachu a vodě, tzv. krytí, ale to v této třídě nejspíše čekat nemůžeme.

Sluchátka budou velmi dobrá při spolupráci s jedním zařízením. Mohou být sice párována s více přístroji, ale napojena už ne a navíc jim potíže dělalo i rychlé přepínání typu „vypnutí jednoho zařízení a okamžité napojení na další“. Pokud tohle splníte, za danou cenu nabídnou vysoký poměr cena/výkon, solidní funkce a výborné ovládání a držení v uchu (za uchem).

Na neznámou firmu, slušná práce.

 

Tabulka vlastností

Číst 1127 krát Naposledy změněno úterý, 01 srpen 2023 15:36

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.