čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Varta Wireless Power Bank Type 57908 (test): mobilní energie z drátu i „bezdrátu“

Poslední verze „energetického úložiště“ značky představuje jednak běžnou spolehlivou power banku a jednak zařízení pro bezdrátové dobíjení vybavené jednou cívkou. A právě tady je zakopaný pes… Foto: autor a Varta

Hodnocení: 80 %

  • pro: najednou dobije až 4 (!) zařízení, akumulátor Lithium Polymer (LiPo) skutečně bez paměťového efektu, skvělé, pouze papírové balení, výtečná konfigurace drátových rozhraní (2x USB, 1x USB-C), kompatibilita s napáječi s USB PD pro vlastní dobíjení i pro napojená zařízení
  • proti: slabá akustická signalizace, bez nožiček na spodní straně (možné posouvání), specifická barevná signalizace LED („semafor“ by byl rozhodně lepší), někomu může vadit i leštěný plast

Můžete očekávat: obvyklé problémy s bezdrátovým dobíjením (to není mínus, to je status quo), přiměřeně lehkou (těžkou) krabičku s několika možnostmi napájení externího zařízení a také slušnou energetickou banku, byť s trochou specifik, včetně nijak vysoké skutečné kapacity 8.700 mAh. Nepotěší absence nožiček na spodní straně, takže může klouzat, ale pokud nepotřebujete napájet bezdrátově, stačí ji otočit a guma kolem napájecího prostoru udělá své. Tohle ovšem Varta, celkově vzato, nezvládla!

Energetická banka ve vší kráse. Povšimněte si lehce zdrsněných a do hladka leštěných plastových částí. Na spodní straně ale chybí nožičky…

 

V nedávné recenzi Varta Wireless Charger Pro, dedikovaného zařízení pro čistě bezdrátové dobíjení, jste mohli vidět, jak se tato zařízení chovají v praxi. Vím, že je pohodlné mobil, sluchátka, atd. prostě jen někam odložit, nic dalšího neřešit a oni se prostě dobijí. Že takto snadno technologie bezdrátového dobíjení Qi (co to je) nefunguje, mnoha lidem uniká. Bezdrátové dobíjení je sice jednoduše využitelné, ale je nutné ho také za provozu hlídat a zařízení na cívku (či její okolí) vhodně položit, čímž vše začíná. Tohle je v kostce to, co platí i o bezdrátovém dobíjení zabudovaném do Varta Wireless Charger Pro i nyní zkoušené Varta Wireless Power Bank. Ta ale navíc ještě má – naštěstí – zcela nekonfliktní část drátovou, která funguje tak, jak je zvykem. Tedy spolehlivě!

ČTĚTE TAKÉ:

Power banka má, v podobě posledního modelu, tři možné kapacity: 10.000 mAh, 15.000 mAh (při 5V udáno 8.700 mAh, zapůjčena) a 20.000 mAh. A také má tři možné způsoby nabíjení externích zařízení: přes USB, USB-C nebo „bezdrát“. Celkově vzato tu jsou tři konektory drátové plus bezdrátové dobíjení provedené ve standardu Qi (co to je), tedy zcela většinovém.

Vlastní dobíjení energetické banky probíhá pouze přes USB-C, zdroj se nedodává, ale stačí dokoupit třeba Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD (to je důležité!), který se mi osvědčil při řadě testů a i v dobíjení běžných zařízení nekompatibilní s USB PD.

LED diody s tlačítkem pro spuštění bezdrátového nabíjení. LED pak zobrazí stav akumulátoru či dobíjení energetické banky (jedna až čtyři bíle/modře svítící diody).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: skvělé, pouze papírové balení (!), povrch celoplastový v kombinaci lesk a lehce zdrsněný. Spodní strana bez protiskluzových nožiček, místo pro bezdrátové nabíjení (jedna cívka) ohraničeno protiskluzovou gumou. Na horní straně také indikační LED plus tlačítko pro spuštění bezdrátového nabíjení či zjištění stavu akumulátoru typu LiPo, tedy Lithium Polymer (více na Wikipedii). Použitý materiál celkově solidní stejně, jako zpracování.
  • Vlastní dobíjení: pouze přes USB-C, testováno s výtečným napáječem Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD (jen takto). I při jeho zapojení trvalo dobití energetické banky zhruba 4 hodiny, signalizace diodami LED, více níže.
Pro porovnání: vlevo dobíjení Samsung S20 přes „drát“, vpravo přes „bezdrát“. „Výkonnostní“ rozdíly jasně vidíte, dobíjení přes kabel je stále výrazně rychlejší, daleko důležitější je však podstatně vyšší spolehlivost.

 

  • Dobíjení externího zařízení: Plně dobitá power banka naplnila mobil TCL 30+ (test, 5.100 mAh) asi 2,6x. Výrobce udává až 83 hod. hovoru, avšak pro hodně starý mobil Samsung Galaxy S9. Dobíjet šlo – současně – ze všech čtyřech zdrojů, tj. 3x drát a jednou „bezdrát“ (zkoušen se sluchátky Philips Fidelio T1). Dobit byl i zcela prázdný mobil. Ze standardů je k dispozici USB PD (vstup i výstup) a QC 3.0 (co je to).
  • Provoz: vcelku bezproblémový, občas ale energetická banka zbytečně sklouzla a za některých situacích bylo nutné ji proto otočit. Použití barev LED diod bylo trochu osobité. Dobíjení signalizováno jednou malou bílou nevýrazně blikající LED. Při zahájení dobíjení svítí dvě modré LED, bliká zmiňovaná bílá a čtvrtá nesvítí. V průběhu se například jedna modrá LED změní na bílou a bliká, což značí dobíjení směrem k polovině kapacity. Na konci svítí všechny klidnou bílou. Klasický semafor – a trochu rozumu – by byly rozhodně lepší variantou!
Na obalu power banky vidíte základní informace, zbylé jsou v papírové skládance uvnitř.

 

Dobrý nápad s bezdrátovým dobíjením, ale…

Jsme u kombinované energetické banky typu 2v1, pokud máte rádi takováto označení. „Bezdrát“ je tradičně méně spolehlivý i méně výkonný. Rozdíly v časech dobití, resp. v použitém dobíjecím výkonu byly vidět v odhadovaných časech zobrazovaných na displeji mobilu a něco málo je na snímku výše (Samsung Galaxy S20 FE).

Nižší spolehlivost „bezdrátu“ se pak ukazuje i u takovéhoto zařízení. Položíte mobil na power banku, ozve se slabé pípnutí (až moc slabé) a vy víte (spíše tušíte), že dobíjí. Někdy se ale ozve i druhé pípnutí oznamující konec dobíjení a je to nejen proto, že jste si do ní neopatrně ťukli, ale i proto, že se jí zřejmě chtělo a udělala si to prostě sama od sebe. Je sice možné, že si obě zařízení nesedla, ale to není nic ani proti o telefonu Samsung S20 ani proti této Vartě, protože takto se chovaly všechny, které jsem kdy měl.

Drátové dobíjení bylo tradičně rychlé a spolehlivé, nejlepší bylo přes USB-C (PD) a pokud máte kompatibilní zařízení, není co řešit ani na vstupu (vlastní dobití), ani na výstupu (dobíjení zařízení). U bezdrátového dobíjení jsme na tom o poznání hůře, ale takový je prostě život.

U napojení přes kabel bylo na Vartu klasicky spolehnutí a tak nejvíce vadí absence nějaké gumy na spodní straně energetické banky. Když to ale ničemu nevadí, můžete ji otočit…

 

Tabulka vlastností

Číst 706 krát Naposledy změněno čtvrtek, 09 březen 2023 09:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.