pátek 19 duben 2024
Text Size

Klávesnice HP 970 Programmable (test): designový kousek, který potěší nejen náročného zákazníka

Elegantní minimalistická a také plnoformátová klávesnice je nejen plně funkční, ale skvěle poslouží i jako designový doplněk. Navíc má výtečně provedená tlačítka! Foto: autor a HP

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: skvělý design, včetně tuhé konstrukce (!), vynikající tlačítka s nízkým zdvihem a jasně definovaným stlačením, akumulátor dobíjený přes USB-C, šikovná speciální tlačítka aplikací (vynikající např. přechod na „Plochu“), pro někoho i to, že je prostorově velmi úsporná a přitom stále v plné velikosti, při psaní se i přes útlý boční profil neprohýbá, ale…
  • proti: …někdy má hůře čitelné popisky kláves, vypnutí některých funkcí není trvalé (platilo jen po dobu „sezení“), USB člen jde zastrčit obráceně (!), občas nefunkční regulace podsvícení klávesnice a pár dalších firmwarových nedodělků, jako samovolné sepnutí „Insert“

Můžete očekávat: Za 2.200 Kč dostanete technicistní a elegantní klávesnici s vynikajícími tlačítky s nízkým zdvihem a jasně definovaným přechodem. Provedení i zpracování byly vynikající, instalace v základu nulová (funguje s každým PC s min. W10) a teprve pokud chcete další funkce (programování tlačítek a možná i něco dalšího) je třeba sáhnout speciální aplikaci HP. Ta bohužel v době testu nepracovala, takže v tomto směru neposloužím.

Nádherně jednoduchý boční profil s pevnými nožičkami. Klávesnice se při psaní neprohýbá, odolnost na zkrut je vynikající!

 

Tohle není klávesnice pro psavce ani třeba pro účetní. Tohle je nástroj pro ty, kteří mají rádi technicistní krásu, minimalistický úsporný design a také už na první pohled kvalitní věci.

A HP 970 nepochybně kvalitní je!

Nečekejte klávesnici ke kancelářskému počítači, spíše k ředitelskému, také ji můžete vzít třeba jako estetický doplněk nějakého designového počítačového kousku, včetně PC typu AIO, tedy „všechno v jednom“. Pokud ji ještě doplníte nějakou kvalitně provedenou myší, například HP 930 Creator (test v přípravě) se kterou byla také uvedena trh, dostanete docela unikátní designové příslušenství které, zejména v případě klávesnice, jen tak nenajdete.

Jak vidíte ze snímků, klávesnice je s numerickým blokem, ale na stole přesto zabere minimum místa. Zanedbatelný je rovněž boční profil se dvěma pevnými výklopnými nožičkami. Jako taková působí velmi kvalitně, vzhledem k profilu je překvapivě vysoce odolná na zkrut a co je ještě lepší – při psaní se nijak neprohýbá. Zajímavé je i to, že nemá žádné baterie, pouze vnitřní „pevný“ akumulátor dobíjený přes symetrické rozhraní USB-C, takže klídek a pohodička.

HP 970 je tak říkajíc multifunkční, přepnutím tlačítka ji přepojíte mezi třemi zařízeními (USB adaptér, 2x Bluetooth) a vedle běžných funkcí jsou tu také tlačítka pro aplikace a díky softwaru HPAC (HP Accessory Center) má jít i naprogramovat, resp. mají jít některá tlačítka přemapovat.

Klávesnice byla zkoušena se stolním počítačem bez Bluetooth, tedy pouze s adaptérem do USB (USB dongle), a operačním systémem Windows 10. Pochopitelně plně aktualizovaným.

Základní zprovoznění bylo dílem okamžiku (nic neinstalujete, vše je automatické), dodaný komunikační člen do rozhraní USB lze bohužel zastrčit obráceně, což je s podivem (vytáhnout šel kupodivu docela dobře…).

Nízkoprofilová tlačítka s jasným přechodem jsou jednoduše vynikající!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování a určení: velmi kvalitní materiály i zpracování, pevné nožičky, neprohýbající se plocha s klávesami! Plnoformátové provedení se samostatným numerickým blokem, velikost tlačítek prakticky plná, hmotnost klávesnice zanedbatelná (lehce převozitelná). Rozložení z většiny tradiční, klasické kurzorové „T“ (!), funkční tlačítka se samostatnou řadou (krátké i trvalé přepnutí), doplňková speciální aplikační tlačítka (kalkulačka, osvětlení, přechod na „Plochu“, atd.), kompletní česká lokalizace. Design prakticky dokonalý, až na někdy zhoršenou čitelnost (záleží na okolním světle a úhlu vašeho pohledu) po zapnutí regulovatelného podsvícení.
  • Bezdrátové propojení a doba provozu: komunikace na tři způsoby (komunikační USB adaptér, 2x Bluetooth); zkoušeno pouze propojení přes miniaturní USB člen, možnost operativního přepnutí napojeného zařízení (až tři). Zasunutí do rozhraní i z opačné strany, což výrobce nedomyslel. Doba provozu na pevně zabudovaný akumulátor udána na až 6 měsíců (nezkoušeno), dobíjení přes konektor USB-C. Zapnutí/vypnutí posuvným jezdcem (kompletní oddělení od napájení). Instalace základního ovladače automatická, více funkcí přes software HP Accessory Center (nezkoušeno, přes všechnu snahu nepracoval).
Klávesnice ve Windows 10 plus ukázka automaticky instalovaného softwaru HP Accessory Center, který se vlastně nikdy nespustil. Pouze byla vidět (viz malý box) zcela prázdná obrazovka.

 

  • Údržba obvyklá, tedy minimální (otření od prachu, apod.). Spodní strana zcela hladká, vybrání pro dvě nožičky, ale sem se prach nedostane. Díky fyzickému vypnutí (posuvný jezdec), možno otřít kdykoli i za provozu počítače
  • Provoz: velmi skladná, tlačítka tichá s příjemným nízkým zdvihem, předěl mezi zmáčknutím a fyzickým zápisem znaku jasný a zřetelný, pocit při psaní jednoduše skvělý. Občas byla nefunkční regulace podsvícení klávesnice (zejména chvíli po spuštění PC). Bez zavedení softwaru HPAC se klávesnice tu a tam sama přepnula na jiný vstup (pro návrat stačilo zmáčknout tlačítko „USB dongle“) nebo si přepnula „Insert“. Délka provozu vzhledem k udané době nezkoušena, dobíjení přes USB krátce vyzkoušeno zasunutím kabelu od nabíječky. Následně se rozsvítila LED u rozhraní, stav dobití nebyl nikde vidět, pouze po jeho dokončení LED změnila barvu na bílou („semafor“ se bohužel nekoná).
Elegance z klávesnice čiší na všechny strany.

 

Elegance, kvalita a (většinou) i propracovanost

Klávesnice je pro lidi s dobrýma očima, zejména v okamžiku, kdy se zapne podsvícení (jde i vypnout) a za určitého úhlu dopadu světla se popisky stávají výrazně méně čitelnými. Nicméně při používání se skvělým osvětlením monitoru BenQ ScreenBar Halo (test) byla výsledkem řádově lepší viditelnost kláves (spíše o dva řády…)! Bohužel je tu malý problém – vypnutí podsvícení klávesnice není trvalé a platí jen v rámci jedné seance, tedy „tohoto zapnutí/vypnutí počítače“. A protože se občas, po opětovném zapnutí PC, stávalo, že nějaký čas nešlo regulovat a ani vypnout, poněkud to komplikovalo práci. Nepomohlo ani vypnutí fyzickým vypínačem a přitom se podsvícení správně vypínalo za klidového stavu, tj. když jsem nic nepsal. Po nějaké době (nezjištěno přesně) vše začalo samovolně fungovat, včetně aplikačních tlačítek.

Škoda, že také chybí možnost nějakého základního nastavení (možná je v dodatečném softwaru), protože se funkce nezapínají  do posledního použitého režimu. Pokud jsem tedy například měl zapnuty funkční klávesy, po opětném spuštění PC zapnuty nebyly a standardně se jely přednastavené povely, jako hlasitost, vyhledávání, Play/Pause, apod. Takovéto chování mě ovšem vysloveně nevyhovuje.

Další pozoruhodností, pro nás staré kozáky spíše vadou, je absence tlačítka „Print Screen“, které nahrazuje „výstřižek“ umístěný na F9. Ten dovoluje sejmout nejen celou ale i libovolnou část obrazovky. Vypnout dále můžete  mikrofon, pokud jím napojené zařízení disponuje, je tu i možnost okamžitého uzamčení PC, které se odebere do úvodní obrazovky se zadáním kódu. Tlačítka „vyhledávání“ a „ozubené kolečko“ pak skutečně vyvolávala vyhledávání, resp. menu nastavení Windows 10. Tedy abych byl přesný, jedno ze dvou nastavení, protože Microsoft to tady opět fláká a jeho uživatelské prostředí je stále nevyjasněné a nedotažené (jiného se už u W10 asi nedočkáme).

Zapnout a vypnout, jak bylo řečeno po dobu jedné seance, jdou také velké znaky a zmiňované funkční klávesy Fxx, které se přepínají kombinací příslušného tlačítka a levého Shiftu.

Klávesnice má dále, cituji… „Přizpůsobitelné chytré snímače navíc pomáhají s nastavením podsvícení kláves na základě světelných podmínek v místnosti. Podsvícení zapnou při přiblížení nebo vypnou při nečinnosti a šetří tak energii.“

Tohle rovněž takto nefungovalo a nejspíše jde až o funkce aplikace HP Accessory Center. Ta se sice nainstalovala automaticky, ale v době testu nebyla funkční. Navíc software v počítači byl a nebyl. V menu Windows 10 byl vidět jako poslední přidaný, v seznamu instalovaných aplikací však chyběl a při pokusu o spuštění nabíhal pouze do bílé a prázdné obrazovky a nepomohlo ani restartování počítače.

Zda je klávesnice kompatibilní s dobíjením přes USB PD se nedalo pregnantně zjistit, údaj na webové stránce produktu chyběl. Nicméně po napojení na výtečný Sencor SCH660 (test) dobíjena byla, jak v případě běžného USB, tak přes USB-C (PD), takže kompatibilní být vlastně musí.

 

Tabulka vlastností

Číst 924 krát Naposledy změněno pondělí, 13 březen 2023 14:38

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.