pátek 19 duben 2024
Text Size

Audio a televizory Panasonic 2021: zesilovače Technics, trochu DAB a vyladěné OLED TV

Novinky byly uvedeny ve čtvrtek, což jste mohli zaregistrovat i na digirevue, teď se na ně podíváme podrobněji. V případě televizorů vás nicméně z větší části odkáži na pondělní článek na Televizním webu, tady se budu více věnovat audiu. Foto: autor a Panasonic

Novinky uváděné pod společným heslem „See it all, Feel it all“ sebou v případě televizorů nesou tři, resp. čtyři řady výrobků s obrazovkou OLED (JZ980, JZ1000, JZ1500 a JZ2000) a dvě s LCD (JX800 a JX940). Jde o vrcholové modely, o nižších řadách zatím oficiálně není nic známo. O víkendu se už některé údaje objevily na webu panasonic.cz nicméně ceny a datum uvedení na český, potažmo slovenský trh zveřejněny nebyly.

Panasonic OLED TV 2021 - souhrn vlastností.

 

Nejprve si zopakujme základní vlastnosti u televizorů pro sezónu 2021/2022 ze čtvrteční aktuality a trochu si je rozšiřme:

  • Obrazový procesor HCX Pro AI s novým (volitelným) režimem zpracování obrazu Auto AI (detekce scény, např. film nebo sport a následná automatická úprava).
  • Obrazovku Panasonic Master HDR OLED Professional Edition nyní nabízejí dvě řady – JZ1500 a JZ2000.
  • Přijdou první televizory OLED s úhlopříčkou 48", tedy 122 cm (minulý rok u konkurence ale žádnou vysokou kvalitou nevynikaly – viz test LG OLED48CX). Obrazovka je standardní LG.
  • Více funkcí pro hráče: AMD FreeSync Premium, nový režim Game Mode Extreme (snížení vstupní latence) a HDMI 2.1 s VRR a HFR.
  • Operační systém: v drtivé většině případů Panasonic my Home Screen 6.0, Android TV (co vím) v řadě JX800 (Panasonic TX-65JX800 vidíte na úvodním snímku).
  • U řady televizorů nožičky podstavce nastavitelné do dvou poloh – blíže ke středu a více k okraji a objevují se také středové podstavce s hranatou nebo kulatou základnou.
  • Přehrávání obsahu s HDR: standardy HDR10, HDR10+, HLG a Dolby Vision IQ (s výjimkou JX800).
  • Zvuk v Dolby Atmos u všech uvedených televizorů OLED i LCD.

 

Kompletní (tak, jak je to v této době možné) povídání  o televizorech Panasoniku pro rok 2021, najdete na Televizním webu.

 

Tolik televizory a nyní se věnujme slíbenému audiu v podobě Panasonic HTB490 (zvuková lišta, bezdrátový subwoofer), Panasonic RX-500/550/D552 (přenosná rádia s CD přehrávačem pro VKV, někdy i DAB) a Panasonic SC-PMX802 (hi-fi věž s DAB, zesilovačem Technics a Hi-Res Audio).

Tady parametry prakticky zcela chybí  o výkonu zesilovače v RMS si můžeme jen nechat zdát, takže vařím z toho, co je v tiskových zprávách a také odhaduji z fotografií zařízení. Ani ty – kupodivu – Panasonic nezveřejnil kompletně!

 

Zvuková lišta Panasonic HTB490 šikovně zasunutá pod televizorem TX-48JZ1000. Rozměry bohužel zůstávají neznámé.

 

Panasonic HTB490: bezdrátový subwoofer

Primárně je určen pod LCD televizory JX800 a JX940 a jak vidíte ze snímku, měl by pod ně jít zcela zasunout. Má jít ale připevnit i na zeď. Doplňkový subwoofer je bezdrátový, basy už z principu mohou v místnosti vyzařovat odkudkoli, takže tady nejste na umístění závislí. Zvuková lišta vyzařuje přímo k vám, což je pochopitelně to nejlepší.

Jde o audio systém typu 2.1 a zabudovány jsou dva širokopásmové reproduktory o rozměru 45 x 120 mm. Zesilovač má udávaný výkon 160 W (zřejmě hudební), přičemž do subwooferu jde dalších 160 W. Výrobce sice ještě, u lišty, hovoří o „dvou basových reflexních portech“, ale můžeme si jen domýšlet o co jde. Možná jiný název pro bassreflex.

Vše koření možnost připojení externího zařízení přes Bluetooth a USB, dále je tu rozhraní HDMI (ARC) a nechybí ani „optika“.

 

Základní model řady, Panasonic RX-D500, bez příjmu DAB a bez přehrávání z USB a Bluetooth.

 

Přenosný Panasonic RX-D500 s přehrávačem CD, ale také vyspělejší Panasonic RX-550 a Panasonic RX-D552

Tři přenosné modely v jedné řadě lišící se vybavením i když podrobnější parametry opět z neznámých důvodů chybí a výkon v RMS udán není.

Základem je rozhlasový přijímač RX-D500 s mechanikou CD jako nejjednodušší varianta s VKV/FM, USB je tu zřejmě používáno pouze „for update“, jak bylo napsáno na jedné z fotografií. Modely Panasonic RX-550 a Panasonic RX-D552  by už měly umět přehrávat z USB a streamovat přes Bluetooth. Nejvyšší model má i příjem digitálního rozhlasu, tedy tuner DAB/DAB+.

Jak vidíte, základní RX-D500 je pouze s VKV/FM nicméně displej se zdá být výrazný a je tu i pět přímo vyvolatelných míst pro uložené stanice.

 

Výkon zesilovače by měl být zřejmě ve všech případech 2x 20 W (opět nevíme o jaký se jedná…), k dispozici je ekvalizér a reproduktory mají průměr 80 mm a jsou širokopásmové, včetně basové složky. Podle snímků, ovšem jen RX-D500, jiné nebyly k dispozici, jsou na zadní straně vidět dva výdechy bassreflexu.

Dva vyšší modely mají v ceně dálkový ovladač, všechny by měly mít časovač, který zapne rádio ve stanovenou dobu, třeba na poslech zpráv. Vybrat si můžete, podle tiskové zprávy, zdroj, čas spuštění přijímače a výchozí hlasitost.

 

Výspělý mikrosystém Panasonic SC-PMX802 s kovovou skříní a hliníkovým čelním panelem.

 

Panasonic SC-PMX802: se zesilovačem Technics a Hi-Res audiem

Dobře vybavený hi-fi systém, či spíše receiver (VKV/DAB) má výstup sice jen na dva reproduktory, ale můžete ho připojit k domácí síti LAN, rozumí si s AirPlay a Chromecastem a nabízí i streamování přes Bluetooth a přehrávání z USB. A také resamplování audia z CD do vysokého rozlišení (Hi-Res), přičemž použitá technologie je využívána i pro zkvalitnění skladeb v MP3 (jinak lze přehrávat prý i FLAC).

Využit je zesilovač Technics JENOEngine (výkon a další parametry neudány), který je napojen na dvojici třípásmových reprosystémů s kupolovými výškovými reproduktory.

Na snímku zadní strany vidíte analogový stereo audio vstup a také optický audio vstup, takže připojíte například i televizor. Hodně zajímavý je konektor pro vnější anténu VKV/DAB, což nebývá zvykem ani u drahých mikrosystémů a mini systémů.

Panasonic SC-PMX802 – vstupy a výstupy.

 

Panasonic SC-PMX802 – z čela.

 

 

 

Číst 3606 krát Naposledy změněno úterý, 30 březen 2021 16:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.