Vytisknout tuto stránku

CES 2022 a Sony: ještě menší OLED a přepracované plošné podsvícení u LCD

Japonský výrobce na veletrh přivezl tři řady televizorů s obrazovkou OLED, z toho jednu se zbrusu novou QD-OLED (úhlopříčky od 107 cm – 42"). A pět řad s LCD z toho jednu v rozlišení 8K (Sony Z9K).

Všechny modely s LCD mají plošné podsvícení a řady X95K a Z9K jsou dokonce vybaveny Mini LED (co je to), tedy podsvícením s tisíci miniaturních LED žárovek. Vylepšen byl ale také audio systém typu Acoustic Surface Audio, tedy se zvukem vycházejícím přímo z obrazovky televizoru, spolupráce s kompatibilní zvukovou lištou (televizor se chová jako středové repro) a společnost též ohlásila vylepšený kognitivní obrazový procesor, včetně propracovanějšího adaptivního režimu. Ten by měl u vás doma televizor více přizpůsobit konkrétním podmínkám.

ČTĚTE TAKÉ:

 

 

Podstavec v jedné z podob u Sony A95K.

Novinkou je také přepracovaný dálkový ovladač provedený v hliníku a s podsvícením, který má o třetinu méně tlačítek než ten původní a dokonce ho můžete vyhledat přes hlasového asistenta (samozřejmě nikoli v češtině…). Vylepšena byla rovněž spolupráce se Sony PS5, ale připravte se na to, že nejspíše bude vyžadovat aktualizaci firmwaru a návrat k továrnímu nastavení. Nicméně vybrané modely televizorů pak detekuje automaticky a podle nich upraví i některé parametry, včetně HDR.

Nový dálkový ovladač Sony RMF-TX900U, vpravo jeho podsvícení ve tmě. Dodávat se bude k vrcholovým modelům.

 

Nově mají televizory tzv. Bravia Core Calibrated Mode pro přehrávání z vysoce kvalitní firemní videotéky. Více v samostatném článku „Jaká je video služba Bravia Core?“

Ve vybraných modelech najdete HDMI 2.1 s přenosovou rychlostí až 48 Gb/s, a s frekvencí, při rozlišení 4K, až 120 Hz.

Obsáhlejší popis novinek, včetně charakteristik jednotlivých představených řad najdete na Televizním webu.

Sony X80K.

 

 

 

 

Číst 1445 krát Naposledy změněno sobota, 08 leden 2022 09:54