čtvrtek 25 duben 2024
Text Size

Nová zelená k úsporám (NZÚ): chybí soláry a tepelná čerpadla s vrtem, tedy ta levnější varianta

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) společně se Státním fondem životního prostředí představilo před nedávnem dotaci na výměnu starých plynových kotlů i zjednodušení podmínek pro podporu fotovoltaiky. Foto: autor

Do konce června máte čas na podání žádosti, program se rozjede od září, a to s momentálně ohlašovaným vyšším objemem peněz (55 mld. Kč). Částka se ovšem týká jak NZÚ, tak dříve oznámené NZÚ Light. Základní premisou je výměna starého plynového kotle za tepelné čerpadlo, což je jistě správné, protože měnit starý plynový kotel za nový, jak to nedávno naznačil ministr životního prostředí Petr Hladík je naprosto mimo jakoukoli logiku. Ovšem jak vidíte z titulku, zádrhele tu jsou.

ČTĚTE TAKÉ:

„Od loňského jara se nás dotazují české domácnosti na možnost výměny starých kotlů na plyn. Podařilo se nám s Evropskou investiční bankou tuto možnost vyjednat a již od září si zájemci můžou v NZÚ podat žádost o výměnu plynových kotlů a topidel starších než dvacet let za tepelná čerpadla.“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík.

 

Podmínky a možnosti

  • Alespoň částečně zateplený dům – min. klasifikační třídy D energetické náročnosti budovy. Pokud ji nesplňujete, lze využít kombinace podpory se zateplením v rámci jedné žádosti o podporu.
  • Podporu je možné obdržet i na další plynová topidla, včetně tzv. wavek (v tiskové zprávě bez bližšího upřesnění).
  • Možnost výběru z několika typů tepelných čerpadel, zjevně včetně těch nejjednodušších, tedy vzduch - vzduch. Novinkou bude o 40.000 Kč vyšší částka na tepelná čerpadla země-voda s tzv. plošným kolektorem (viz dále), čerpadla se zemními vrty ale podporována nebudou.
  • Nově podpora i individuálně stavěných akumulačních kamen na biomasu.

Co se týče podpory fotovoltaických panelů má dojít ke zjednodušení žádosti a nebude prý tedy třeba dokládat projektovou dokumentaci, pouze vyhodnocení úspor a přínosů. Podpora se sjednotí – bez ohledu na instalovaný měnič – do maximální výše 200.000 Kč.

Regulace u vyspělého tepelného čerpadla voda-voda se soláry na ohřev TUV a samostatným bojlerem.

 

Co v NZÚ chybí

Jak vidíte, není tu podpora provozně nejúspornějšího, nejvýhodnějšího a nejpropracovanějšího řešení tepelného čerpadla typu voda – voda, přičemž „první voda“ představuje zemní vrt, což je daleko levnější řešení (vlastní praxe) než tzv. plošný kolektor spočívající – jednoduše řečeno – v natažení „hada“ po pozemku v patřičné hloubce.

Druhou zásadní věcí, která mi na daném řešení podpory chybí, je opět podpora fotovoltaiky bez solárů (viz úvodní foto), tedy bez už funkčního pasivního systému ohřevu teplé užitkové vody (TUV). Ten je vysoce funkční (slušně i v zimě), levný, nedegraduje jako fotovoltaika, atd. Osobně bych nikomu dotace na fotovoltaiku nedal, pokud nemá zavedeny solární panely na TUV. Dá se to ale říci i jinak: „Podle mého jen naprostý hlupák ohřívá bojler fotovoltaikou!“

Více k NZÚ zde (externí odkaz, nové okno).

P. S.: Slováci mají program (mluvím o tom nejnovějším) udělán podstatně sofistikovaněji...

Číst 677 krát Naposledy změněno pondělí, 04 březen 2024 11:58

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohouš Herwig sobota, 08 červenec 2023 10:07 napsal(a) Bohouš Herwig

    Jsou to neumětelové, takže se spíše divím, že toho tolik jde :)
    Já zase nepochopím, proč už na začátku energetické krize nepozastavili vyjadření památkářů a různých eko hlupáků tak, aby si třeba lidi v Praze mohli dát udělat termo fasádu, dát na střechu soláry nebo fotovoltaiku.
    Ale ono jim to celkově vzato moc ekonomicky (a selsky) nemyslí...

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Ing.  Radovan Jiroušek pátek, 07 červenec 2023 07:36 napsal(a) Ing. Radovan Jiroušek

    Je nepochopitelné, proč jsou vyloučena z dotací 2023 TČ s vrtem, ale s plošným konektorem, je podporováno. Jo, takhle zelenou střechu... osázenou konopím... Nepochopím, nepochopím.

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.