pondělí 28 říjen 2024
Text Size

Skutečná loď na vodík aneb S Toughbookem přes Severní moře

Po intenzivním testování tým Panasonic Hydro Motion letos v červenci „na křídlaté lodi“ úspěšně překonal část Severního moře z Nizozemska do Spojeného království (169 km). A vezly se i dva odolné tablety Panasonic. Foto: Panasonic

Světový rekord v překonání vzdálenosti lodí na vodíkový pohon vytvořil studentský tým Technické univerzity z nizozemského Delfu, tým Panasonic Hydro Motion. Ten ukazuje i možnosti, jak může skutečně čisté řešení pomoci i námořnímu sektoru, který životní prostředí znečisťuje daleko více, než automobily. Univerzitní tým v rámci projektu vyvinul celkem 15 lodí na vodíkový pohon. Nejde o něco à la tzv. elektrický vůz, ale o pohon skutečně ekologický, který je řádově jinde; podívejte se na úvodní video (externí odkaz, nové okno).

ČTĚTE TAKÉ:

 

Obří znečisťovatel jménem námořní doprava

„Námořní sektor je v současné době hlavním spotřebitelem fosilních paliv a naším finálním cílem je pomoci mu rychle přejít k zelenější budoucnosti. Vodík nabízí tolik potenciálu, že doufáme v úspěch našeho projektu a prokázání, že používání tohoto čistého paliva je realizovatelné,“ říká Daan Posthumus, který měl v týmu Hydro Motion na starosti hlavní vestavěné systémy lodí.

Panasonic na akci zapůjčil dva odolné kombinované tablety Toughbook G2 2v1 (vyzkoušel jsem ho…). Ty se vedle sekce vestavěných systémů zapojily i do monitorování komponentů, pro čež byly vyvinuty speciální programy, od prosté kontroly typu zapnuto/vypnuto až po sofistikovanější řešení nepřetržitě monitorující koncentraci vodíku v lodi.

 

A dorazil vodíkový pohon…

Vodíkový pohon

Loď má tři válcové nádrže na vodík (foto níže). Poté, co je plynný vodík opustí, je v něm snížen tlak, dodán do palivového článku, kde se společně s kyslíkem přeměňuje na elektřinu pohánějící loď. K rychlému zvýšení rychlosti je pak použita baterie, což návrháři vysvětlují následovně: „Při rychlé akceleraci potřebujeme vysokou nárazovou elektřinu, ale problém je v tom, že palivový článek ji v této podobě nedokáže dodat.“

Akumulátor se skládá z 224 jednotlivých částí rozdělených do sedmi modulů. Akumulátor také loď napájí v klidovém stavu, resp. do okamžiku než se rozjede „motor“, tedy palivový článek.

Pohon jako takový obstarává vrtule umístěná na zadní vzpěře a právě ta má generovat veškerý tah. Konstrukce vrtule je optimalizována tak, aby byla nejúčinější při cestovní rychlosti 40 km/hod.

Použití vodíku jako nosiče energie má podle tvůrců mimo jiné i tu výhodu, že tzv. hustota akumulace energie je, ve srovnání s průmyslovými lithium-iontovými články, asi 235x vyšší.

 

Dva snímky z detailu pohonu...

 

Číst 21 krát Naposledy změněno neděle, 27 říjen 2024 09:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.