středa 16 říjen 2024
Text Size

Tepelné čerpadlo? Co si můžete před zimou zkontrolovat sami

Výhodou tepelného čerpadla je mj. to, že topit můžete kdykoliv, kdy si vzpomenete, jde o plně automatické vytápění à la panelák, ale na rozdíl od něj, nemusíte čekat na zahájení topné sezóny. Nevýhody? Také jsou, ale dnes je to o něčem jiném. Foto: autor a Schlieger

Než se ale rozhodnete začít topit, je vhodné u čerpadla provést alespoň rychlou visuální kontrolu (bavit se budeme zejména o typech vzduch-vzduch a vzduch-voda) a pokud si ji provedete sami, je to výhodné i finančně. Servisní prohlídka pochopitelně něco stojí, ale pokud máte čerpadlo kvalitní a dobře „vyladěné“, není důvod platit každý rok neustále se zvyšující částky. Naopak je vhodné, udělat to jednou za dva, za tři roky a předejít tak případné podstatně dražší poruše. À propos to samé platí o klasických solárech, tedy o ohřevu teplé vody přes sluneční kolektory, jen interval může být delší a souvisí zejména s výměnou kapaliny.

K TÉMATU:

 

Chvíle času a je to

Obecně vzato sice není dobré, když uživatel zasahuje do systému, ale na vizuální kontrole před zahájením sezóny, na tom, zda systém není poškozen, není narušena izolace, či třeba nevykazuje únik tlaku, zhola nic není. Speciálně u zmiňovaných druhů čerpadel je dobré na vnější jednotce odstranit nečistoty a vyčistit filtry, což je něco, co majitelé řádově lepších, ale také dražších čerpadel typu voda-voda vůbec neznají.

K tomu přistupují, pokud topíte prostřednictvím zmiňovaného radiátorového okruhu či „podlahou“, i obvyklé věci, které musíte stejně udělat, totiž kontrola odvzdušnění (úbytek tlaku v soustavě), včetně případného otevření některých ventilů (nejen děti…).

Pavel Matějovič, provozní ředitel české společnosti Schlieger, která dává na tepelné čerpadlo prodlouženou záruku 3 roky k tomu říká: „Tepelná čerpadla v podstatě nevyžadují mnoho pozornosti, ale pokud chcete, aby vám něco vydrželo desítky let, několik minut kontroly se vám bohatě vrátí na dlouhodobé spolehlivosti.“ Ve skutečnosti to asi bude pár desítek minut, ale takovéto drobnosti nechme stranou.

Podobně byste měli zkontrolovat všechny jistící prvky, pojistné ventily topného systému a poslechem zkontrolovat práci oběhového čerpadla (to je dobré udělat i u klasických solárů na ohřev TUV) s čímž souvisí i kontrola správného natlakování expanzní nádoby. Po zapnutí je pak dobré chvíli sledovat počáteční ohřev, nárůst teploty a to, zda nedochází k výkyvu. Zapomenout byste neměli ani na termostat a jeho baterie a dostatečnou sílu signálu pokud máte nějaký dálkový ovladač.

Zkusmým zadáním požadavku pak lze lehce ověřit funkčnost oběhového čerpadla.

 

Klasické „soláry“ (tzv. termika) jsou ve srovnání s fotovoltaickým ohřevem výrazně lepší, byť dražší variantou ohřevu teplé vody (TUV). Řešení je to jednoduché stejně, jako celý systém.

Proč tepelné čerpadlo „vzduch-něco“ zlobí?

  • Dejte na své pocity. Zdá se vám, že s vaším tepelným čerpadlem je něco v nepořádku? Pak se zaměřte na běžné příčiny nízkého výkonu (zdroj – firma Schlieger):
  • Zanesené filtry: nečistoty blokující filtry mohou omezit průtok vody, což vede ke snížení výkonu a neefektivnímu přenosu tepla.
  • Vysoká teplota vody na vstupu do čerpadla.
  • Vadné komponenty: „obvyklí podezřelí“ jsou kompresor, ventilátor, únik chladiva nebo nefunkční řídicí jednotka. Problém může být i s regulačními prvky, zaseknutým trojcestným ventilem, který následně brání přepínání mezi režimy vytápění a ohřevu vody.
  • Tepelné čerpadlo se vůbec nezapne nebo netopí (chyba v napájení, třeba po bouřce vypnutý jistič).

 

Vynikající, tzv. kombinované řešení do domu, tedy tepelné čerpadlo „vzduch-něco“ s ohřevem vody přes klasické solární kolektory dnes také označované jako termické. Rozšíření systému je zřejmé – fotovoltaická elektrárna.

A větší problémy?

S výše uvedeným souvisí i zásadnější věci, například zapáchání tepelného čerpadla (plísně nebo bakterie ve vzduchovém kanálu nebo na výparníku), ostrý zápach ale může signalizovat i únik chladiva. To už jsou, stejně jako například „divné zvuky“ (mechanické problémy), nebo poškozené, či nepřesné senzory teploty a tlaku (např. následné časté spínání – tzv. krátké cykly) věci, kvůli kterým je nutné okamžitě se obrátit na servisní firmu, zdůrazňuje Schlieger.

A platí to i v případě, kdy se tepelné čerpadlo nespustí a jistič je v pořádku. Zde prý může jít například o poškozené tzv. startovací kondenzátory, relé nebo potíže s celou řídící deskou.

V zimě se také můžete setkat se zamrznutím venkovní jednotky, a to v případě poruchy systému odmrazování, které vedou k hromadění ledu na výparníku, což vám u kvalitnějšího tepelného čerpadlo voda-voda nehrozí; tady se maximálně bavíme o tzv. vymrznutí vrtu, což je na jiné povídání.

 

Základní řešení nabízená společností Schlieger.

Nové čerpadlo? Pozor na výkon i umístění

V tomto okamžiku, doplňuje společnost Schlieger, je třeba si dát pozor na tzv. poddimenzování tepelného čerpadla, kdy jeho výkon nepokryje tepelné potřeby objektu. Důkladně si také ověřte jeho tepelnou ztrátu a zkontrolujte si, zda ji vámi zvolené čerpadlo zvládá kompenzovat.

Hodně velký pozor si pak dejte na samotný základ, tj. na správné umístění vnější jednotky, třeba kvůli větru, a pochopitelně nezapomeňte na to, že tepelné čerpadlo „vzduch-něco“ je zpravidla určeno nejen k topení, ale i k chlazení.

Pro článek jsem využil zaslaného materiálu české společnosti Schlieger jíž tímto děkuji. Ta existuje 14 let a má na svém kontě přes 19.000 dokončených instalací (zdroj: firma). Specializuje se na obnovitelné zdroje energie, tj. na fotovoltaické elektrárny, dále na tepelná čerpadla a také na solární ohřev vody. Vedle toho firma sama vyvíjí tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny, všechny produkty mají být tzv. UI Ready, tedy připravené na komunikaci s umělou inteligencí (UI/AI).

 

Číst 49 krát Naposledy změněno pátek, 11 říjen 2024 06:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.