středa 16 říjen 2024
Text Size

Mobil Samsung Galaxy S24 FE: nejnovější verze s optickým zoomem i stabilizací, krytí IP68

Poslední přírůstek do ekosystému S24, potažmo zařízení s umělou inteligencí (UI) Galaxy AI, je tady a výrobce v této souvislosti oznámil zajímavou věc, cituji: „Funkce s umělou inteligencí bude Samsung poskytovat zdarma na podporovaných zařízeních Samsung Galaxy do konce roku 2025.“ Foto: Samsung

Jak si to vyložit netuším, ale firma zřejmě hledá další zdroj příjmů a vzhledem k obecnému oblouznění UI (AI) by se jí to mohlo i podařit. A když jsme u oznámení výrobce, která začínají být čím dál zajímavější: „S modelem Galaxy S24 FE získají uživatelé záruku 7 generací aktualizací operačního systému a 7 let bezpečnostních aktualizací (počítáno od data zahájení celosvětového prodeje).“ A „100% recyklovaný papír se používá v následujících komponentech: hlavní box, ochranná fólie na displej, box na uživatelskou příručku, podložka pro uživatelskou příručku, DLC páska.“ Tady si znalí asi povšimnou, že databáze EU Eprel dobu naopak udává od skončení prodeje, ale uznávám, že sedm aktualizací je opravdu hodně a jde vysoce nad míru obvyklou.

K TÉMATU:

A co samotný telefon s nejvyšším krytím IP68 (co to je)?

Ten je ke koupi ve čtyřech barevných provedeních (modrá, černá, zelená a žlutá) za 18.999 Kč (8 GB RAM + 128 GB na vnitřním disku), resp. za 19.999 Kč (8 GB + 256 GB). Jeho úhlopříčka je 17 cm (6,7"), použit byl displej typu AMOLED, tedy OLED, adaptivní obnovovací frekvence je 60/120 Hz a rozlišení 1.080 x 2.340 bodů.

Mobil pohání deseti jádrový procesor Exynos 2400e a obsluhuje Android 14 s firemní nadstavbou One UI 6.1, která se konečně po předchozím průšvihu vylepšila. Nejzajímavější jsou ale tři zabudované fotoaparáty: ultraširoký 12 MPix, f2,2, úhel záběru 123˚; širokoúhlý, 50 MPix, optický stabilizátor, f1,8, úhel záběru 84˚ a teleobjektiv 8 MPix, 3x optický zoom, optický stabilizátor, f2,4, úhel záběru 32˚.

Akumulátor má kapacitu 4.700 mAh (jmenovitá je 4.565 mAh), dobíjení je jak bezdrátové (Qi, kompatibilní s WPC), tak kabelové. To umí za asi 30 min (adaptér 25 W) dobít na až 50 % kapacity a je kompatibilní se systémy QC 2.0 a USB (PD).

Rozměry mobilu s hliníkovým rámem a displejem krytým odolným sklem Corning Gorilla Victus jsou 77 x 162 x 8 mm, hmotnost je 210 g.

Galaxy S24 FE má mít minimálně 10 % recyklovaných plastů pocházejících, cituji, „z vyřazených rybářských sítí, vodních barelů, PET lahví, PBT odpadů“, recyklovaného hliníku má být minimálně 30 % a skla min. 20 %. Tady mě ale zaráží to, že Samsung jednoduše neřekne, a třeba i rovnou nepoužije, tzv. mořské plasty či český materiál oPET (co to je).

Nevím jak vy, ale cítím tu nějakou kulišárnu. : )

P. S.: A je tu i další zajímavost! Výrobce na stránce s tiskovou zprávou uvádí, že, cituji, „IP68 platí pro testovací podmínky při ponoření do 1,5 m sladké vody max. na 30 minut. Chrání proti prachu, nečistotě a písku. Při namočení opláchněte a osušte. Nehodí se k použití na pláži nebo u bazénu. Odolnost proti vodě a prachu není stálá a s běžným opotřebením se zmenšuje.“

Jestliže si ale kliknete na odkaz v článku uvidíte, že ve skutečnosti jde o „…až 5 m po dobu až jedné hodiny.“ A samozřejmě – a to zdůrazňuji – jde POUZE o sladkou vodu a netýká se vody mořské, včetně procházek po pláži! Takto jsem kdysi „odvařil“ hodně drahou videokameru a pokud to chcete praktikovat, pořiďte si speciální pouzdro.

 

Číst 133 krát Naposledy změněno neděle, 29 září 2024 09:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.