sobota 28 září 2024
Text Size

ČTÚ, zpráva k internetu: stále jedeme hlavně přes Wi-Fi

Česko je země „wifinová“ to si uvědomuje řada lidí a řadě lidí, firem, se to také hodně nelíbí. I z vlastní zkušenosti vím (přes dvě desítky let v „Kotěhulkách“), že Wi-Fi je na vesnici u Prahy lepší, než cokoli jiného. Nesrovnatelně lepší, resp. spolehlivější!

V „Kotěhulkách“ jsem používal třeba ADSL od O2 a z výpadků mě neustále bolela hlava stejně, jako místní obecní úřad. Wi-Fi „od místňáka“, který byl sice jako podnikatel vcelku k ničemu, byla nakonec i přesto o třídu lepší. Někomu sice může připadat trochu smutné, že v roce 2024, jen pár kilometrů za Prahou, je Wi-Fi stále tím nejlepším připojením, mě to ale vůbec nevadí. Spíše mě irituje, že se pořád mluví o 4G/LTE a hlavně 5G a skutek tak nějak – v „Kotěhulkách“ – utek! Svou roli hraje i to, že pokud nejste v části, kde je „lautr rovina“, máte v „kopečkové krajině“ kolem Prahy dost smůlu. Naštěstí tu řada malých firem pokrývá oblast internetem poměrně slušně i když musíte mít také štěstí a ideálně vidět na „ápéčko“, tedy přípojný bod.

K TÉMATU:

A teď k průzkumu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Ten vydal zprávu o vývoji cen a trhu se zaměřením na rok minulý, tedy 2023. Shrnuji hlavní zjištění zaměřená zejména na pevné přípojky, tedy na domácnosti:

  • Nejvyužívanějším způsobem přístupu k internetu byl v ČR i nadále bezdrátový přístup typu Wi-Fi, podíl dosahoval 27,2 %.
  • Průměrný objem měsíčně přenesených dat byl v rámci jedné pevné přípojky asi 332 GB.
  • Počet aktivních přístupů k internetu v pevném místě dosáhl 4,1 mil. a podíl přístupů o inzerované rychlosti ≥ 100 Mb/s opět vzrostl a činil téměř 44 %! Poznámka: v této souvislosti by mě hodně zajímalo to samé, ale z centra velkých měst!

Rok 2023 podle ČTÚ charakterizoval neustále stoupající objem přenesených dat v rámci pevného i mobilního internetu i když to prý nebylo tak raketové, jako dříve. Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenalo 5G (+170,8 %), co do celkového objemu byl ale jeho podíl minoritní (7,8 %).

 

Číst 18 krát Naposledy změněno pátek, 27 září 2024 06:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.