Vytisknout tuto stránku

Na každou českou domácnost směřuje asi 9.300 hackerských útoků. Denně!

Statistika pochází z bezpečnostního systému Turris Sentinel, CZ.NIC a i když prý ve 2. čtvrtletí 2021 celkový počet útoků směrovaných na směrovače (routery) a další chytrá zařízení poklesl, objevila se nová, velmi nebezpečná hrozba. Foto: CZ.NIC

Ta otevírá bezpečnostní díru v routerech řady výrobců a umožňuje hackerům obejít ověřování a získat kontrolu nad datovými toky v celé napadené síti. Je to možné díky absenci pravidelné aktualizace firmwaru směrovačů přes které prochází značná část dat z počítačů a chytrých zařízení v domácí síti (LAN). Naprostá většina uživatelů navíc aktualizaci vůbec neřeší.

ČTĚTE TAKÉ: Směrovače Turris s vylepšeným ovládáním

„Způsoby, které kyberútočníci využívají, jsou stále propracovanější a účinnější. Ty nejzákeřnější pracují s dosud neobjevenými bezpečnostními mezerami, které hackeři průběžně vyhledávají. Zmíněná srpnová hrozba pracuje právě s nově nalezenou bezpečnostní dírou a její nebezpečí zdůrazňuje i fakt, že většina uživatelů se po instalaci routeru již aktualizací jeho softwaru nezabývá. Jsme proto hrdí na náš vlastní operační systém TurrisOS, který všechny routery Turris průběžně aktualizuje, i na náš dynamický firewall, který se na základě nasbíraných informací o bezpečnostních hrozbách aktualizuje automaticky, a to až 3000x denně,“ dodává Petr Palán, šéf projektu Turris.

Řešením je nastavení vysokého stupně zabezpečení a aktualizovaný firmware směrovače, včetně zabezpečení domácí Wi-Fi. Alternativní možností je použití samostatného hardwarového firewallu, jako například TurrisShield.

Poznámka: Do výše uvedeného počtu hackerských útoků jsou započítány i pokusy o zadání uživatelského jména a hesla na SMTP, Telnet, HTTP a FTP služby a také počet skenů zahrnujících alespoň deset otevřených rozhraní TCP nebo UDP.

 

Číst 1109 krát Naposledy změněno úterý, 21 září 2021 21:27