sobota 28 září 2024
Text Size

Baterie v elektromobilech budou mít „pas“ od roku 2027

Akumulátory do elektroaut by měly, podle odhadu Goldman Sachs, do roku 2025 zlevnit o 40 % (oproti 2022). Navíc budou mít speciální pas v němž budou údaje typu složení a aktuální kapacita. Foto: archiv autora

Tento pas, který musí výrobci elektromobilů zavést nejpozději do roku 2027, bude po dobu až patnácti let od vyrobení elektrického auta poskytovat ověřené a zaručené informace o skutečném stavu baterie a nejen o něm. Ty budou k dispozici po přečtení nějakého datového nosiče, jako je například kód QR. Náklady na výrobu jednoho vozu se mají zvýšit maximálně o 10 USD.

K TÉMATU:

„Pas“ má mít výhodu i při recyklaci akumulátoru, protože nebude zapotřebí před zahájením procesu odebírat vzorky a následně je podrobovat zkoumání v laboratoři, což se prý dělá dnes.

Prvním automobilem, který bude tímto pasem disponovat, je plně Volvo EX90 (poznámka autora: značku vlastní čínská firma) a bude ho možné stáhnout díky aplikaci v mobilu.

 

Číst 356 krát Naposledy změněno středa, 26 červen 2024 06:20

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.