pátek 29 březen 2024
Text Size

Ericsson prorokem: 10 nejžhavějších trendů pro rok 2014

Známý výrobce komunikační infrastruktury se rozhodl identifikovat nejdůležitější spotřebitelské trendy a dospěl mj. k tomu, že masivní nárůst používání aplikací pro chytré telefony změní celou společnost.

 

Průzkumem lidských hodnot, chováním, způsoby využívání produktů a služeb v rámci informačních a komunikačních technologií se Ericsson ConsumerLab zabývá více než 15 let. Ročně přitom osloví více než 100 000 jedinců z více než 40zemí planety. Pro rok 2014 dospěl k následujícímu:

 

1. Aplikace pro chytré telefony změní celou společnost. Navíc jsou nyní pro uživatele důležitější než to, jaký typ mobilu vlastně mají. Lidé masivně požadují aplikace pro všechna odvětví, přes nakupování, péči o rodinu a blízké až po komunikaci s úřady.

2. Lidské tělo se stává novým „heslem“ pro nejrůznější zařízení. Dokonce 52 % uživatelů chytrých telefonů deklaruje, že pro přístup na chytrá zařízení hodlá využívat biometrické údaje, typicky otisky. Plných 48 % z nich má dokonce zájem o snímání duhovky a celkem 74 % respondentů věří, že v roce 2014 budou biometrické mobily hlavním proudem.

3. Kvantifikace nás samotných – krevní tlak, puls, naše kroky, to jsou některé příklady toho, jak se stále více měříme pomocí mobilních zařízení. Celkem 40 % uživatelů má zájem, aby telefon monitoroval všechny jejich biologické a fyzické procesy a také pohyb. 

4. Pokrytí internetem předpokládáme všude a směřuje i do podzemních drah.

5. Chytré telefony pomáhají snižovat digitální propast, protože jsou dostupné prakticky každému. Celkem 51 % dotazovaných uvádí, že jejich telefon je nejdůležitější technologií a pro mnohé se vzhledem k internetu stává primárním zařízením. 

6. Výhoda být on-line, převažuje nad obavami, a to i přesto, že 56 % všech uživatelů internetu je znepokojeno ohledně míry ochrany jejich soukromí. Pouze 4 % z nich pak deklarují, že by internet v budoucnu používali méně. 

7. Video na povel. Přestože máme nyní podstatně širší výběr toho, co chceme sledovat, jsme stále více ovlivňováni ve své volbě našimi přáteli. Plných 38 % dotazovaných tvrdí, že sleduje videoklipy doporučené jejich kamarády.

8. Celkem 48 % spotřebitelů používá aplikace, které jim sledují spotřebu dat. Zatímco 41 % chce vědět, kolik dat měsíčně stahují a odesílají, 33 % se chce ujistit, že byla účtována správně. 

9. Nejrůznější čidla se stávají součástí našeho každodenního života a 60 % respondentů věří, že do roku 2016 budou k dispozici všude od zdravotnictví, přes veřejnou dopravu, auta, domovy i pracoviště. 

10. Spustit, zastavit a po chvíli pokračovat jinde. Spotřebitelé neustále mění svá zařízení a místa odkud sledují jeden obsah. Jde tudíž i možnost navázat.

 

Kompletní zprávu si můžete přečíst zde (angličtina, externí odkaz se otevírá do nového okna).

 

 

Číst 5269 krát Naposledy změněno neděle, 04 květen 2014 20:46

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.