čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 (test): vybavený, za výtečnou cenu a s vyladěným Android TV

AKTUALIZOVÁNO: Od předchozího Strong SRT 202 Ematic, mimochodem stále vynikajícího, se v parametrech docela podstatně liší. Jiná je i verze operačního systému Android TV a dobrou zprávou je i to, že tu není Google TV, ale stabilní a známé prostředí u kterého si můžete dovolit trochu víc než jen tupé cvakání (úpravu domovské obrazovky). Foto: autor a Strong

AKTUALIZOVÁNO, 19. 8. 2023: přehrávač dostal aktualizaci na Android TV 12.

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita, oproti předchozí verzi výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, síťový vypínač
  • proti: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy (pouze tvrdý plast), proč je otočený konektor HDMI?

Můžete očekávat: dobře vyladěný přehrávač s Android TV 10 pracující prakticky bezproblémově, tedy pokud k němu ještě připojíte nějaké polohovací zařízení s klasickým „myšovým“ kurzorem. Očekávat ale můžete i výtečnou výbavu a vysokou aplikační kompatibilitu, včetně například HBO GO či Skylink Live TV i když aplikace ještě nějaký čas na dozrání potřebují. Škoda nemastného neslaného provedení jakého je do tuctu dvanáct a chybně navržených a zvláštně signalizujících LED na čelní straně.

Škoda, že s novým jménem nepřišel i trochu jiný formát zařízení. Stále jde o maličkou a lehoučkou plastovou krabičku, tady navíc bez gum na spodní části. Na snímku to sice vypadá, jakoby intenzita tří LED byla zcela stejná, bohužel tomu tak není. Signalizace zapnutí/vypnutí byla zcela nevýrazná a obsluhu jen plete.

 

Od předchozího Strong SRT 202 Ematic oceněného titulem „Produkt roku 2020“ se liší zejména novou verzí Android TV (desítka), dále zabudováním USB 3.0 a výstupem na externí infračidlo, takže můžete využít skryté instalace. Je tu také síťový vypínač, což je hodně příjemné, a na místo Wi-Fi 4, byla použita nesrovnatelně lepší Wi-Fi 5. A co je taktéž důležité, je tu i zcela nové jméno „Leap-S1“ a nižší cena 1.999 Kč (ta prodejcům moc radosti neudělá).

K TÉMATU: Co je to Google TV?

Další věci už nejsou tak pozitivní. Na spodní straně jsme tentokráte zcela bez gum a vidíme tu jen tvrdý plast. Na přední straně je trojice informačních LED, které ale signalizují chybně a s rozdílnou intenzitou, bohužel přesně opačnou, než by bylo zapotřebí. I po více než 14 dnech provozu jsem měl stále potíže pohledem zjistit, zda je přijímač zapnutý nebo vypnutý a musel jsem nad tím zcela zbytečně přemýšlet.

Jinak jde stále o malinkatou plastovou krabičku, která je dosti lehká (170 g), takže s ní zamává i jeden neposlušný kabel. Možná se ale počítá s tím, že ji někam přiděláte napevno, vytáhnete si externí čidlo infra paprsku (IR) a tudíž se o tohle nebudete muset starat. To ale absenci gum neomlouvá!

Prostředí Android TV 10 vypadá stejně, jako u předchozí verze. Stejně tak můžete mazat celé vodorovné lišty anebo v nich ikony přesouvat na nové pozice, případně se jich zcela zbavit, což ale nemusí jít vždy. I tak je to víc, než umí nová nadstavba Google TV (více zde) implementovaná už i u nás do televizorů Sony.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední bezproblémové, vnější design už horší. Návrh, resp. provedení se třemi LED je matoucí. Jedna je pro napájení (za vypnutého stavu svítí málo výrazně), druhá pro kabelové připojení k internetu (svítí nejvýrazněji) a třetí je pro Wi-Fi (taktéž…). Design zaoblený, ryze plastový, a to včetně spodní strany, kde nejsou žádné gumy. Rozhraní na zadní straně a vpravo, konektor HDMI je otočený vzhůru nohama. Krabičku lze zcela skrýt a vytáhnout jen IR čidlo pro ovládání. To zajišťuje kombinace s ovladačem pracujícím i přes Bluetooth.
  • Ovládání: menu nastavení pouze v domovské nabídce Google Android TV, obrazové volby zcela zasuté. Menu nastavení zjevně není primárně koncipováno pro obrazovo-zvukové zařízení, což je ale věc Googlu. Dálkový ovladač velmi zjednodušený, bez řady tlačítek, včetně vstupu do nastavení. Některé aplikace s ním nerozchodíte a jiné nebudete moci zcela ovládat; je nutné pořídit si klasické polohovací zařízení à la myš, což je u zařízení s Androidem běžné. Základní ovládání aplikací (viz dále) už bylo většinou v pohodě, pochopitelně například ty, které používají barevná tlačítka řídit nemůžete, nebo jen částečně. „Myšový“ kurzor je tak naprostou nutností, doporučuji buď bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 (externí odkaz, nové okno), nebo novější a vybavenější Tesla Device D8 mini (externí odkaz, nové okno) se kterou byl přehrávač testován. Obě polohovací zařízení jsou spolehlivější než drtivá většina tzv. Air Mouse, které jsem v poslední době vyzkoušel.
Zjednodušený dálkový ovladač si nebude rozumět s některými aplikacemi. Hlasové ovládání vpravo nahoře v češtině moc neuplatníte. A to nám ho Google slibuje kolik? Pět let?

 

  • Kompatibilita aplikací: aplikace jako HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledováníTV, VLC Player, Youtube či Youtube Kids fungovaly velmi dobře až výborně, některé jen s výše zmiňovanými ovládacími problémy při použití dodaného ovladače. Po zapojení klávesnice Tesla Device D8 mini, která zde mohla jet i přes Bluetooth, nebyl s ovládáním problém u žádné z nich. HBO GO na závěr testu vykazovalo potíže s chováním aplikace, která občas z neznámých důvodů přerušila práci a jednoduše se zastavila. Zprovoznit se nedala jinak než kompletním restartováním boxu. Pak opět nějakou dobu fungovala. Kompletní přehled aplikací pro televizory s o. s. Android TV (a i pro další systémy, včetně tohoto) najdete v samostatném článku (externí odkaz, nové okno).
Menu nastavení je bohužel jen Googlu a Strong nešel do vlastního. Než se dostanete typicky k obrazu, chvíli to potrvá, resp. tady ještě déle (proč je v pokročilých volbách?).

 

  • Zrcadlení obrazovky z mobilu, Bluetooth: klasické zrcadlení (Miracast) zařízení nenabízí, je tu pouze Google Chromecast. Stejně jako u předchozího modelu ho ale žádný mobil nenašel. Využít se totiž dá pouze přímo z aplikace, která ho musí podporovat. Například pokud jsem na mobilu spustil HBO GO, mohl jsem klepnout na ikonu externí obrazovky a obraz se objevil na TV. V případě Bluetooth je možné využít jednak párování s polohovacími zařízeními, jako například s bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini (test, externí odkaz, nové okno), jednak třeba s externím reprosystémem. Zkoušen byl výtečný Sencor Sirius SSS 6400N (více zde) a i ten spolupracoval bez problémů, a to včetně párování.
  • Obraz a zvuk: oboje výborné, počítejte jen s poměrně výrazným utlumením audio signálu v případě napojení přes HDMI, ale tady bude nejvíce záležet na napojovaném přijímači. Strong byl zkoušen zejména se špičkovým Full HD televizorem Panasonic VT20 (THX) a 4K TV Samsung QE55Q80A (test, externí odkaz, nové okno). Box bylo vždy zapotřebí vytočit někam ke 100 % a televizory také. Obrazový výstup byl buď Full HD nebo Ultra HD (4K), a to i při velmi krátkém napojení na Samsung QE75QN900A s rozlišením 8K (zde se ovšem zvuk přes HDMI choval výrazně lépe). Výstup přes digitální optické audio už pracoval, ve spojení s THX zesilovačem Pioneer, zcela bezproblémově. Box umí nechat projít signál 7.1, volbu je pouze zapotřebí povolit v menu nastavení (nezkoušeno, můj zesilovač je pouze 5.1).

 

Sada rozhraní je oproti předchůdci rozšířená. Příjemný je nový síťový vypínač zcela vlevo a USB 3.0. Méně příjemné je otočené rozhraní HDMI.

 

A máme tu překvapení. A nikoli jen jedno!

Ve vnějším designu se podle mého nový box původnímu Strong SRT 202 Ematic (test tady), nevyrovná. U něj byl návrh dotaženější. Výbavou ho pochopitelně předčí, stabilita a aplikační kompatibilita jsou na stejné úrovni. Opět se tak jednoznačně ukazuje, že zabudování mobilového Androidu do takovýchto boxů postrádá smysl a že „televizní“ Android TV je řádově lepším řešením. Sice řešením pro výrobce náročnějším, ale pro zákazníka jednoznačně lepším.

Zarazí zejména cena. Ta je bohužel nižší než u Strong SRT 202 Ematic a výrobce zjevně tlačí na pilu. Osobně bych přivítal tento box s Android TV dražší a v kvalitnějším ne-plastovém provedení. Tedy jako kousek solidního hardwaru s ideálně hliníkovou čelní stranou, alespoň dvojicí HDMI to pro ty, kteří chtějí oddělit zvuk od obrazu a řešit u moderních zesilovačů takto. A také třeba i s digitálním koaxiálním audio výstupem, abyste ho uplatnili i tam, kde optika chybí. To bychom se ale dostali do jiné kategorie a tam se Strongu zjevně nechce i když na ni – podle mého evidentně – má! Zatímco drtivá většina sází na „mobilový“ Android, Strong se vydal náročnější (a zjevně i dražší) cestou. Rozhodně ji však zvládá!

Řeknu to ještě jinak: i přes nižší výbavu se mi Strong SRT 202 Ematic pořád líbí více. Tahle novinka, ale bude přijata velmi dobře. Ostatně si to i zaslouží. Mimochodem Strong SRT 202 Ematic se stále ještě prodává za asi 2.400 Kč a do své nabídky ho pro internetovou Skylink Live TV zařadil i největší domácí satelitní operátor, čímž ho vlastně pro svou aplikaci posvětil. A zařízení kompatibilních s touto aplikací je na trhu pomalu jako prstů na jedné ruce.

Tabulka vlastností

 

Číst 5163 krát Naposledy změněno sobota, 19 srpen 2023 07:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.