čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Televizor Samsung UE43AU9072 (test): výborný obraz, slušný zvuk a stále velmi stabilní platforma

„Spodní televizní řada“ pro rok 2021 se uvedla velmi slušně a vzbudila naděje na podobně velmi vyrovnanou kolekci, jakou byla ta loňská. Na hodnocení si ale ještě musíme chvíli počkat. Zatím jsem měl v ruce jen pár výrobků. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výborný obraz, překvapivý zvuk (při dobrém zdroji), spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající a lehce ovladatelný režim Multi View, kvalitní zrcadlení obrazovky z mobilu, skvělé obousměrné Bluetooth Audio (tady by se konkurence měla poučit!), výborné EPG, ale…
  • proti: …bez přímého skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision, nutnost zadat rodičovský PIN, otravné upozorňování na zvýšenou spotřebu při přepnutí obrazového režimu

Můžete očekávat: kvalitní televizor za dobrou cenu se slušným poměrem cena/výkon, navíc se stabilní a léty prověřenou platformou Tizen se spoustou lokálních aplikací. Opět velmi slušná práce a klidně můžete jít s úhlopříčkou i o něco výše. Škoda nesmyslů z EU vyžadujících pozornost uživatele. To ovšem nejde na vrub Samsungu.

Vytříbený boční profil televizoru.

 

Samsung UE43AU9072 patří mezi skupinu televizorů výrobcem označovanou jako „Crystal UHD“, což jsou základní modely s rozlišením Ultra HD (4K), a ke koupi je v několika úhlopříčkách. Za tu testovanou zaplatíte 15.990 Kč (109 cm), za 140 cm kolem 20.000 Kč a nejrozměrnější Samsung UE75AU9072 ve 191 cm stojí 45.000 Kč, což pochopitelně není nijak srdcervoucí! Problémem spíše bude, až budete hledat stěnu na kterou by se vám vešla…

Základem televizoru je prověřený operační systém Tizen s celou řadou lokálních aplikací, včetně například Skylink Live TV, Lepší.TV, O2 TV, HBO GO či třeba Sledování.TV. Dálkový ovladač je stejný jako u vyspělejších modelů LCD (QLED), ale bez solárního článku, který najdete ve vyšších sférách.

Od základní AU8072, která má stejný obrazový procesor, se liší funkcí Multi View a o ní byste opravdu měli uvažovat, dále pak HDMI 2.1, a mj. také širokoúhlým herním režimem a 120 Hz určenými ovšem pouze pro herní konzole.

Detail rámu obrazovky.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování – návrh je jednolitý, tenký a bezešvý, dovoluje postavit televizor i do prostoru. Koncepce je klasická, nikoli tedy s odděleným boxem, hladký boční profil vidíte výše. Zpracování ceně více než odpovídá, plastová fólie na obrazovce jde ovšem proti prohlášením Samsungu o vyšší přítulnosti k životnímu prostředí a tady se firma zatím nijak nepředvedla. Nožičky podstavce se do obrazovky pouze zastrčí, šroubováku netřeba. Úvodní ladění jede na pozadí, bohužel musíte zadat rodičovský PIN.
  • Tunery, třídění kanálů a EPG: kompletní tunerové osazení v základní podobě, jednoduché třídění stanic po jedné. Programová nabídka EPG nabíhá prakticky bez zvukového výpadku (asi dvakrát byl slyšet), přechod na další den je třeba udělat manuálním přejetím přes půlnoc, přímý skok chybí (snad bude časem fungovat rychloposun, jako u vyšších modelů značky). Po EPG se lze volně pohybovat, po zadání upozornění na pořad se televizor z pohotovostního režimu neprobudil.
Dálkový ovladač se prakticky nezměnil.

 

  • Ovládání nevykazuje žádnou změnu, až na trochu upravený dálkový ovladač, který má nové tlačítko Multi View. Barevná tlačítka potřebná například pro HbbTV jsou sdružená. Domovské menu a menu nastavení jsou stejné jako loni, tj. například bez kolování a bez možnosti úprav v tzv. Rychlých nabídkách. Více o ovládání a dálkovém ovladači najdete například u recenze Samsung QE55Q70T (externí odkaz).
  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky a HbbTV: aplikace nezkoušeny (momentálně se upravují). HbbTV spuštěno už při instalaci, funkce většinou bezproblémové, u FTV Prima zlobily některé sekce. Zlobilo i rychlé vyvolání HbbTV přes červené tlačítko dvojím zmáčknutím sdružené klávesy. Zrcadlení obrazovky zkoušeno se třemi mobilními telefony: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Vždy bylo snadno dostupné, obsah byl v podstatě v kvalitě zdroje. Bezproblémové bylo i obousměrné Bluetooth Audio; zkoušeno se stejnými mobily plus výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N).
  • Obraz a zvuk: výborný poměr cena/obraz, překvapivě dobrá práce s pohybovou ostrostí i při nízkém datovém toku, obraz s nádechem k přirozenějším barvám. Zvuk při dobrém zdroji až překvapivý a nad rámec ceny a třídy. Vynikající režim Multi View, snadno se přepínáte mezi dvěma nezávislými obrazovkami, zvuk může jít z libovolné z nich. Zrcadlení obrazovky z mobilu v podstatě v kvalitě zdroje.
Domovská nabídka se nijak nezměnila. Tu a tam jen vysloveně kosmetické úpravy. Více změn pouze u Multi View (více obrazů z různých zdrojů, včetně mobilu).

 

Jaký je? S výborným poměrem cena/výkon

Minulý rok nastavil Samsung nový vrchol obrazové kvality pro LCD a podle mého nastavil i vrchol vybavenosti televizorů jako takových. Jen jsme tohle všechno mohli nalézt – skoro vždy – právě pouze u něj a u konkurence jsme si o tom mohli nechat zdát. Kolikrát jsem se jen divil, když na otázku „proč nemají u audio systému v televizoru od vysoce ceněného výrobce obousměrné Bluetooth Audio“ odpovídají třeba „no, my to tak neděláme“, nebo „a proč, když to lidi nechtějí?“. Letos to snad už bude trochu jinak, ale po pravdě – moc tomu nevěřím. Není divu, že je Samsung rok za rokem jedničkou i přes – pro některé zákazníky – problematické dálkové ovladače.

To je ale v podstatě to jediné, co si musíte ověřit. Pokud vám sedí, v pořádku, pokud ale máte rádi numeriku a samostatná barevná tlačítka, sedět vám kompaktní ovladač nejspíše nebude. Jestliže máte pochybnosti, ověřte si to raději na vlastní kůži. Jinak pokud hledáte dobře vybavený televizor menší úhlopříčky za slušnou cenu, Samsung UE43AU9072 vás myslím uspokojí.

ČTĚTE TAKÉ: obsáhlejší recenzi najdete na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

Tabulka vlastností

Číst 4060 krát Naposledy změněno středa, 16 červen 2021 11:39

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.