pátek 29 březen 2024
Text Size

Sluchátka Evolveo BoneSwim MP3 (test): muzika přes lícní kost a v nepadavé podobě

Po sluchátkách tohoto druhu pasu už hodně dlouho, ale půjčit se prostě nedaly. Teď se k tomu, na místo velkých značek, odhodlala společnost Abacus Electric prodávající vlastní věci pod jménem Evolveo. Dík za to, a to naprosto upřímně! Foto: autor a Abacus Electric

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborná ergonomie – naprosto bezproblémové nošení i spoustu hodin (!), parádní kontakt s okolím (není problém s někým hovořit a poslouchat muziku, apod. – jasný bezpečnostní prvek), rozumně odolné provedení pro většinu běžných aplikací, funkční přenos zvuku zcela jinak, ale…
  • proti: …počítejte s jistým utlumením (ucpání uší pomůže), nízký dosah Bluetooth (napojený mobil ho ovlivňoval málo), možné problémy s napojením na PC (jednou ano, poté zase…), u magnetického konektoru málo odlišené strany

Můžete očekávat: za 1.989 Kč zcela jiná sluchátka, pro zcela jiné účely, ale s překvapivě dobrým hands-free i když od mobilu je raději moc nevzdalujte! Jejich obrovskou výhodou, a tu u jiného principu nenajdete, je schopnost poslouchat muziku a výtečně slyšet vnější svět nebo s ním dokonce nezávisle komunikovat. Tohle může být k nezaplacení! Máme špičková sluchátka na poslech a máme sluchátka na ty „další“ věci, včetně nějakého toho poslechu na cestách, při sportu, atd. Evolveo BoneSwim míří právě sem. Pamatujte ještě na něco: nedají se srovnávat s běžnými sluchátky. Podání audia je tu jiné, čemuž se nelze divit. Není to výtka, je to prostě fakt.

Evolveo BoneSwim MP3 jsou z designové stránky velmi dobře navržené.

Pevně provedená v hlavovém oblouku pružná sluchátka pracují s tzv. otevřeným řešením při kterém je slyšet i okolí. V obou reproduktorových částech jsou tzv. převodníky kostního vedení (bone conduction transducer) o velikosti 15 mm ochráněné gumou (vypadalo to tak). Do vnitřní paměti s kapacitou 16 GB uložíte spoustu souborů MP3, přehrát ale můžete i formát WAV (já našel ještě WMA) a v tomto ohledu mohou být sluchátka nezávislá na zdroji a pracovat tak jako běžný multimediální přehrávač. To vše při hmotnosti pouhých 30 gramů a skvělém nošení po řadu hodin!

ČTĚTE TAKÉ:

Vnitřní akumulátor Evolveo BoneSwim MP3 má kapacitu 160 mAh a výrobce hovoří o až pěti hodinách přehrávání, plné dobití má trvat pouze 1,5 hodiny (viz dále). Sluchátka nabízejí připojení přes Bluetooth 5.1, zabudován je také mikrofon a hands-free je tu překvapivě slušné.

V ceně ještě dostanete ochranné pouzdro, nabíjecí kabel (na jedné straně speciální, magnetický, na druhé USB) a ušní ucpávky, které vidíte na snímku. A víte jak zjistíte, že přenos zvuku přes lícní kosti skutečně funguje? Dejte si sluchátka na hlavu, pusťte muziku a ucpěte si uši. Zvuk se stane výraznější, což často uslyšíte i v okamžiku, kdy do nich pustíte nějakou složitější muziku k čemuž se ještě dostaneme.

V balení najdete jakési ucpávky do uší, které se přidělají na hlavový oblouk sluchátek, takže jsou kdykoli k dispozici. Zvuk je následně výraznější, okolí slyšíte jen málo nebo vůbec. V tomto okamžiku ale ztratíte zásadní výhodu sluchátek – schopnost komunikovat s vnějším světem a bez potíží ho poslouchat.

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: vše výborné a ceně určitě odpovídající. Materiál plastový (mj. ABS) plus pásek ze slitiny titanu (prý – nezkoumáno na kost : ). Nošení naprosto bezproblémové i spoustu hodin (zkoušeno i sedm, osm), dolehnutí na lícní kosti v mém případě zcela bez potíží („slyšíte“ i po prostém poklepu na reproduktorovou část), ale jistě to bude individuální. Hlavový oblouk pružný, všude příjemná měkká guma tak akorát. Možnost stažení sluchátek na krk (docela pohodlné).
  • Ovládání pouze na pravém sluchátku. Jediná málo výrazná signalizační LED měnící barvy a styl svícení při dobíjení i napojení na PC. Tři tlačítka: hlasitost plus Play/Pause, které zajišťuje i párování a vypnutí/zapnutí. Na minimu a vrcholu hlasitosti dvojí pípnutí. V případě kompatibilní aplikace (v mobilu např. AIPM a Lepší.TV) možnost pozastavit, a následně opět spustit přehrávání, včetně toho přes Bluetooth. Přepnutí do audio přehrávače dvojím rychlým stlačením Play/Pause.
  • Propojení se zařízením: přes Bluetooth automatické párování po zapnutí (většinou funkční). Při vypadnutí spojení, překvapivě často nutnost manuálního párování, protože automatické se nepovede. Někdy se ale, po příchodu do dosahu Bluetooth, samo navázalo. Hands-free překvapivě kvalitní, pocitově (druhá strana) co do podání zvuku lepší než u řady srovnatelných klasických sluchátek stejné cenové relace. Propojení s počítačem pro přenos muziky často snadné – stačí zasunout do konektorů (zkoušeno s Windows 10), někdy se ale nespustilo a sluchátka nebyly identifikovány. V základu nahrány tři skladby v MP3. Jednoduché přenesení dalších prostým kopírováním.
Ovládání je jednoduché a pochopitelné, párování se automaticky spouští hned po zapnutí.
  • Akumulátor, dobíjení, výdrž: ukazatel stavu akumulátoru v ovladači BT v napojeném zařízení. Dobíjení přes USB kabel se speciální koncovkou na jedné straně (magnetická, 4 kolíčky), pozor na orientaci, protože není příliš výrazně naznačena a kabel se lehce otočí! Dobíjecí čas zkoušen přes USB, 2,1 A a sluchátka se za hodinu naplnila na asi 90 %, zbytek pak trval nějakých 15, 20 minut. LED při dobíjení nesvítí červenou barvou a plné dobití oznamuje její zhasnutí. Nicméně někdy při dobíjení LED pouze svítila, jindy pro změnu blikala a zase jindy se po skončení dobíjení objevilo modré světlo. Jak vidíte, na signalizaci se spolehnout nedalo.
  • Provoz, zvuk, reakce na příchozí hovor: překvapivě slušné hands-free, často bezproblémové navázání na přehrávání jak při příchozím hovoru, tak při odchozím. Možnost posunutí sluchátek přímo na uši (záleží na konkrétních podmínkách) a využití dodaných ucpávek, které neztratíte. Náročná a bohatší muzika, jako třeba Fleetwood Mac (Dreams či Don´t Stop), dokázala sluchátka vybudit natolik, že jejich pohyb byl cítit až fyzicky (vibrace u doléhající části ucha, jakési brnění) a někoho to může překvapit, možná až vystrašit (zvláště z počátku). Vynikající na nich je, že stále slyšíte okolí a není tak problém poslouchat muziku a vnímat ho nebo se dokonce i s někým smysluplně bavit. Pasivní bezpečnost v tomto okamžiku vynikající!
Napojení přes Bluetooth. Na snímcích vidíte obvyklé možnosti, jako kapacitu akumulátoru a vypnutí hands-free.

Ideálně jako druhá i když…

Skoro 2.000 Kč za sluchátka, která se nepochybně (jako každá jiná v této kategorii) za chvíli obouchají není právě málo. Tady však jasně víte, za co utrácíte! Za sportovní sluchátka a sluchátka pro volnočasové aktivity určená pro poslech vcelku běžné muziky, která navíc neztratíte, protože jednoduše ztratit snad ani nejdou! A také za někdy až překvapivě slušné hands-free (v kategorii lehce nadstandardní) a slušný poslech v okamžiku kvalitního vstupu, resp. ucpání uší.

A také za sluchátka u kterých nemusíte řešit problémy ovládacího softwaru a nejrůznější nastavování hluku/nehluku pozadí, protože tady okolí dobře vnímáte a muzika jede nevtíravě nebo výrazněji a jasněji (po ucpání uší). Sluchátka budou vynikající na běh i na kolo, uplatní se také ve vodě při plavání a udán je maximálně metr (zkoušení proběhlo pouze ve sprše). Pro někoho tak mohou být hlavní, pro ty náročnější pak jako druhé/třetí.

Zajímavé je, že pokud si zacpete uši, hlasitost se vám zvýší, což udělá i v okamžiku, kdy si ji dáte přímo přes uši, což u mě také částečně šlo; spolu s ní se projasní i podání audia. Pokud využijete třeba dodané ucpávky, poslech přes někdy trochu vadnoucí „zesilovač“ se vylepší a zvýrazní.

Napojení na PC s Windows 10 bylo velice snadné a nemusel jsem dělat zhola nic. Bohužel to neplatilo vždy a někdy vůbec nebyla sluchátka počítačem rozpoznána. Na obrazovce vidíte tři audio formáty, které se mi přehrály.

Další věcí je, že ne vždy klapne automatické připojení z mobilu ke sluchátkům, a to i když jsou v párovacím režimu. To se stalo tak v polovině případů (možná ve více) a bylo nutné se tudíž připojit manuálně. A protože Bluetooth není nijak kvalitní co do přenosové vzdálenosti, z okruhu jeho působnosti lehce vyjdete už po pár metrech. Podívejme se na to ale podrobněji

Pokud byl problém se signálem, což bylo u různých mobilů různé (Samsung S20 na cca čtyři, pět metrů, u TCL Plex klidně i na tři metry – vždy se bavíme o přímé viditelnosti) kapacita akumulátoru se ztrácela nebývale rychle. U zmiňovaného TCL Plex (Android 10) sluchátka na počátku přehrávání napsala, že kapacita je 40 %, ale protože byly neustálé problémy se signálem pomalu i na méně než na tři metry, zbytek energie se ztratil během nějakých 20minut. Nakonec jsem musel, abych zajistil nepřerušované přehrávání, dát mobil do kapsy.

Sluchátka Evolveo BoneSwim MP3 nejsou na poslech nějaké sofistikované muziky, ale spíše té jednodušší ve stylu „k mytí nádobí“ a jsou dobře použitelná jako hands-free. Nicméně nebyl problém nosit je šest, osm hodin, nebyl problém je dát přes brýle a v tomto ohledu nemám jedinou ergonomickou námitku.

Počítejte rovněž s tím, že výkon zesilovače je omezen (vyšší by se hodil), ale tady záleží i na zdroji signálu. V případě napojení na Samsung S20 FE se kterým jsem je testoval nejčastěji, jsem byl nucen skoro neustále jet na plný výkon na obou zařízeních. Například po napojení na Lepší.TV (IPTV) vždy, při zkoušení s muzikou, záleží hodně i na ní.

 

Tabulka vlastností

Číst 1076 krát Naposledy změněno pátek, 19 květen 2023 10:09

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.