pondělí 16 září 2024
Text Size

Laserové projektory Samsung The Premiere 7 a 9 (2024) bez tuneru (asi) a s umělou inteligencí

AKTUALIZOVÁNO: Nové projektory s ultra krátkou projekční vzdáleností nastupují po modelech uvedených v letech 2020/21 (viz níže). Nezjistil jsem, zda mají příjmové tunery pro DVB, ale vznesl jsem dotaz, takže snad uvidíme. Zaslaná tisková zpráva totiž tento „nedůležitý“ fakt opomíjí a nejen ten… Foto: Samsung

AKTUALIZOVÁNO, 9:45 hod.: mám od českého zastoupení Samsungu potvrzeno, že novinky jsou skutečně bez příjmových tunerů. Drtivá většina majitelů je prý vůbec nevyužívala.

 

Předchozí modely, recenze jednoho z nich je na Televizním webu, tunery měly, takže představovaly kompletní „televizor“ (tedy pokud jste obraz pustili na stěnu, jinak bylo nutné plátno). Otazník je ale třeba u toho, jaké je jejich přirozené rozlišení nebo světelný tok. Samsung začal používat tento parametr à la ISO (je v tom ojedinělý) a i když je to lepší než obskurní „LED lumeny“, stále to neumožňuje rozumné srovnání s konkurencí, protože prakticky všichni pracují s tzv. ANSI lumeny.

K TÉMATU:

Parametry uvedené v zaslané tiskové zprávě (pouze odkaz na webové stránky výrobce, takže vše striktně pod kontrolou) jsem z ní musel doslova vyšťourat. Kdeže je dřívější jasnost a přehlednost! Dnes strávíte přípravou alespoň trochu rozumné aktuality nesrovnatelně více času!

  • Technologie: Premiere 7 – laser, Premiere 9 – 3x laser, nejspíše DLP (neuvedeno).
  • Světelný tok (někdo by řekl výkon): Premiere 7 – 2.500 ISO lumenů, Premiere 9 – 3.450 ISO lumenů; ISO – International Organization for Standardization, Mezinárodní organizace pro standardizaci. Obecně v projektorech udávané a tudíž nyní srovnatelné ANSI chybí, výrobce zde navíc mylně operuje s jasem (jistě záměrně).
  • Udávané rozlišení: Ultra HD (4K) – není jasné, zda je tzv. přirozené, nebo nějak interpolované.
  • Maximální úhlopříčka: 120", tedy 305 cm, „od“ nebylo uvedeno.
  • Objektiv: nejspíše pevný (neuvedeno).
  • Operační systém: Tizen a tudíž u značky obvyklé aplikace, včetně řady českých či dobře lokalizovaných pro naše podmínky.

To je zatím vše, co se mi podařilo zjistit, nebo odhadnout (proto jsme v této rubrice a nikoli ve „zprávách“).

A kdy budou projektory ke koupi? Momentálně jsou prý v prodeji na největších trzích světa, v Evropě budou k dispozici „později“. Ceny oznámeny nebyly, v intencích předchozích modelů můžeme očekávat něco jako 80+.

P. S.: tak mě vlastně napadá, že výrobce opomenul uvést další „drobnost“. V jaké vzdálenosti od stěny, plátna, ho musíte mít. Třeba kvůli dosažitelné maximální úhlopříčce.

 

 

Číst 115 krát Naposledy změněno pondělí, 02 září 2024 09:51

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.