čtvrtek 19 září 2024
Text Size

Panasonic Toughbook 40 Tactical: extra odolný notebook pro vojáky

Speciálně pro vojenské operace navržený přenosný počítač určený například i k používání přímo ve vozidlech má nabídnout bezešvou integraci do stávajících systémů. Foto: Panasonic

Právě to má být jednou z největších výhod, a půjde jak o integraci s oběma jeho předchůdci, tak i s v budoucnu uvažovanými modely. Nejdůležitější je však možná integrace s vojenskými platformami prostřednictvím specializovaných rozhraní. Notebook je kompatibilní s celým ekosystémem současného příslušenství Panasoniku, zapadne i do už zavedených sestav a tak snižuje potřebu nákladných a časově náročných rekonfigurací. Tomu napomáhá i minimalistický design usnadňující plánované modernizace, cykly údržby lze dokonce synchronizovat s plány údržby vozidel.

K TÉMATU:

Toughbook 40 Tactical má stupeň krytí IP66 (poznámka autora: není tedy odolný při ponoření, byť krátkodobém) a splňuje vojenský standard 810H MIL-Spec. To v praxi znamená, že zvládne, cituji, „…intenzivní vibrace ve vozidle v jakémkoli terénu“.

Funkce počítače má být zaručena v teplotním rozsahu od -29 °C do +63 °C, zabudován je specializovaný modul společnosti Roda (viz foto) obsahující až tři vojenské kulaté konektory, které umožňují výběr z různých rozhraní a protokolů, jako jsou CAN Bus, MIL-DP, MIL-VGA, DIGI-LAN, MIL-DVI a MIL-DTL 38999. Vestavěn je rovněž Port Control Protocol (PCP) zaměřený na robustní datová spojení mezi zařízením a vojenskými sítěmi.

Toughbook 40 Tactical je postaven na modelu Toughbook 40 mk2 (viz úvodní foto), se standardním akumulátorem nabídne výdrž až 12 hodin a můžete u něj využít UI (AI) bez nutnosti připojení k internetu. Poháněn je procesorem Intel Core Ultra 5 s grafikou Intel Arc.

Poznámka autora: zajímalo by mě, jakou ráží a z jaké vzdálenosti by byl, zavřený à la úvodní fotografie, prostřelitelný. To by mohl být hodně zábavný test!

Číst 279 krát Naposledy změněno neděle, 28 červenec 2024 15:52

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.