čtvrtek 19 září 2024
Text Size

Skvělý Ambilight oslavuje 20 let. Změnilo se toho na něm spoustu

„Osvícení pozadí televizoru…“ Byl jsem u toho když začínalo, byl jsem ostatně u mnoha jiných věcí, jak ve světě PC (i u toho, když sem dorazily ty vůbec první…), tak ve spotřebce. A dobře si pamatuji, jak nejdříve skoro nikdo nevěděl, co to vůbec je a k čemu je to vlastně  dobré. Ostatně i dnes tu a tam zahlédnete něco o „podsvícení…“, avšak Ambilight je o „osvícení“ : ). Foto: archiv autora a TP Vision

Je to veselý a také někdy trochu rozporuplný příběh, ale celkově vzato rozhodně šťastný! Ambilight byl a je skvělý a umí toho spoustu i když jeden čas některé funkce nepochopitelně mizely a prosazovaly se různé nesmysly, což asi nikoho nepřekvapí. Tím nejužitečnějším (jakmile to šlo, začínalo se „trubicemi“, studené zářivky CFL, po dvou stranách – viz úvodní snímek z roku 2004), bylo nastavení barvy světla, dále nastavení barvy podle stěny za televizorem a skvělé bylo i zavedení synchronizace s LED žárovkami Philips Hue. I to Ambilight, pro navození lepší atmosféry, skvěle zvládal a zvládá. A nejen to! Zvládal i inspirovat konkurenci, ale ta tady narážela na patent, takže se vše různě obcházelo, a s tím nejlepším řešením co jsem kdy viděl (tentokráte pro monitory), přišlo BenQ a stále ho používám (odkaz na test níže).

ČTĚTE TAKÉ:

 

 

„Philips Ambient light“ – leden 2004.

Začalo to na počátku 2004

Podle zprávy, kterou TP Vision, nynější výrobce televizorů se značkou Philips, zveřejnil na svém serveru s tiskovými zprávami (zřejmě ji ani nerozesílal, resp. ke mně nedorazila), první verzi osvětlení pozadí televizoru Ambilight představil v září na veletrhu IFA 2004. Já ale ve svém archivu našel fotografie Ambilightu z ledna 2004 a snímek vidíte hned v úvodu (osvětlení ještě zajišťují trubice…).

Původně byl Ambilight (vždy je umístěn na zadní straně televizoru, jako jeho integrální součást) vytvořen pro to, aby pomohl snížit únavu očí a ještě řadu let poté co se objevil, byly na toto téma u Philipsu k dispozici nejrůznější lékařské studie. Všechny, a nevzpomínám si na jedinou, která by říkala opak, potvrzovaly jeho přínos pro zrak zejména u těch, kteří televizi sledovali v úplně tmavé místnosti. Ostatně tento článek píši a dívám se přitom na skvělou obdobu BenQ pro monitory (digirevue doporučuje i Produkt roku) koncipovanou ovšem zcela jinak.

 

Nádherný snímek nádherného televizoru Philips Cinema 56PFL9954 s poměrem stran 21:9 ukazuje i tehdejší možnosti Ambilightu. Psalo se léto 2009…

Krátký průřez počátkem historie Ambilightu

  • 2004 – objevuje se osvětlení pozadí TV přes studené zářivky CFL zobrazující stejnou barvu na obou stranách.
  • 2006 – totéž, ale už se zobrazením různých barev na každé straně osvětlení, značka také oznámila, že bylo prodáno milion televizorů s Ambilightem.
  • 2007 – vyroben nejdražší televizor s Ambilightem osazený 2.250 diamanty De Beers.
  • 2007 – tento rok také nastal zlom a Ambilight vyměnil trubice CFL za LED.

V tiskové zprávě z června 2009 jsem našel následující slova: „Unikátní technologie Ambilight, která je dostupná pouze u společnosti Philips, rozšiřuje a zdokonaluje zážitek ze sledování vytvořením fascinující světelné aury na 2, 3 nebo 4 stranách televizoru. S využitím technologie Ambilight můžete sledovat svůj oblíbený film v pohodlí domova a užít si sledování jako v kině. Kromě zobrazování barev kolem obrazovky pomáhá technologie Ambilight uklidnit a uvolnit vaše oči, zároveň jemným přizpůsobováním osvětlení i snižuje jejich napětí.“

No není takový archiv krásná věc?

Faktem je, že jakmile Ambilight jednou vyzkoušíte, už se vám nechce zpět; tedy naprosté většině majitelů se nechce zpět. Podle průzkumů se to týká plných 80%!

Televizorů s osvětlením pozadí Ambilight se do dnes prodalo neuvěřitelných 35 milionů!

 

Philips 6510 - rok 2015.

 

Philips 8303 - rok 2018.

 

Philips OLED935 a rok 2021...
Číst 32 krát Naposledy změněno pondělí, 16 září 2024 08:04

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.