pátek 29 březen 2024
Text Size

Lenovo: tři exkluzivní kousky pro náročné

Novinkami jsou ThinkPad X1 Carbon, lehounký 14palcový ultrabook, ThinkPad 8, osmi palcový tablet z jednoho kusu hliníku a dokovací řešení ThinkPad OneLink Dock Pro. Vezměme to popořadě… 

Foto: Lenovo

 

Třetí generace ThinkPad X1 Carbon (druhá polovina února, od 37.600 Kčfoto zcela dole) má zabudovaný dotykový displej o úhlopříčce 35,|6 cm (14ʺ), váží 1,3 kg a je vyroben z uhlíkových vláken. Je vybaven tzv. adaptivní klávesnicí, která se dynamicky upravuje na základě softwaru, který používáte a ovládáním pomocí hlasu a gest. 

V prodeji bude několik verzí ultrabooku, včetně připojení LTE (4G) a očekávat můžete až devítihodinovou výdrž a také novinku jménem rychlodobíjení. Ta zvládne nabití až na 80 % kapacity akumulátoru za méně než hodinu, a to i prostřednictvím doku OneLink (viz dále).

(Poznámka redakce: pokud se ptáte, proč se ultrabook ThinkPad X1 Carbon jmenuje naprosto stejně, jako předchozí a před předchozí verze, to je ve hvězdách a odpověď zná jen Lenovo.)

Druhou novinkou je kompaktní profesionální tablet ThinkPad 8 (druhá polovina února, od 11.999 Kč, foto výše) s Windows 8 Pro, který je vyroben z jednoho kusu hliníku a pracovat s ním můžete na tři způsoby: režim Tablet je ideální na cesty. Po připojení k doku je k dispozici režim Desktop, tedy něco à la PC a překlopením dokoupitelného krytu Quick Show se tablet přepne do režimu „Stan“, takže vytvoří „A“ v němž se pak lépe sleduje například film. 

Kryt Quick Show rovněž dovoluje – ohrnutím růžku – i fotit, a to prostřednictvím osmi megapixelového fotoaparátu (viz obrázek níže). 

ThinkPad 8 má zabudován displej s úhlopříčkou 21,1 cm (8,3ʺ) s rozlišením 1 920 x 1 200 bodů, čtyřjádrový procesor Intel Bay Trail Quad Core, až 128 GB místa na vnitřním flash disku, Wi-Fi Miracast a rozhraní Micro USB 3.0 a mj. i Micro HDMI. Volitelně ho můžete mít dokonce i s LTE (4G).

Poslední novinkou je ThinkPad OneLink Dock Pro, který bude dostupný ke konci února (cena zatím neznáma). Byl navržen ve stylu „dokování jediným kabelem“ a má zabudováno všechno, co potřebujete, včetně napájení. Najdete v něm tudíž několik rozhraní USB, konektory pro audio a Ethernet (LAN) a ovladač pro podporu duálního videa přes DisplayPort a DVI (u vybraných modelů). Integrovaný síťový adaptér zajišťuje nejen napájení notebooku, ale podporuje i rychlodobíjení a nabíjení například telefonu. Uvidíme, zda půjde připojit i k  dalším notebookům Lenovo. Vznesl jsem dotaz na zastoupení a určitě dám vědět. 

 

 

 

 

Číst 4767 krát Naposledy změněno středa, 10 červen 2015 08:50

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.